Bineînțeles că ne dorim să ne bucurăm de dinții noștri până la adânci bătrâneți, dar din păcate deseori aceștia suferă tot felul de afecțiuni care duc la pierderea lor. Cea mai bună procedură de înlocuire a unui dinte pierdut este implantul dentar, care se face foarte ușor în clinici stomatologice din toată țara. Această procedură necesită însă anumite condiții pentru a se putea realiza. Cu o vizită la stomatolog poți afla dacă ești apt pentru a beneficia de un implant dentar.

În ce condiții nu poți beneficia de un implant dentar?

Sănătatea ta trebuie să fie bună pentru a putea să te califici pentru efectuarea unui implant dentar. În primul rând un set de analize de sânge va determina dacă organismul tău este suficient de puternic încât să susțină regenerarea țesuturilor și astfel implantul să fie un succes. De asemenea, trebuie să nu fii pozitiv HIV și să nu ai anumite afecțiuni neurologice, de genul anxietate sau epilepsie. Apoi, un control amănunțit local îți poate spune dacă se poate face implantul. Pentru acesta ai nevoie de o fundație osoasă sănătoasă și puternică. Dacă ai osteoporoză, de exemplu, osul poate fii afectat având o densitate scăzută, caz în care se pretează pentru un tip special de implant. O altă situație excepțională este atunci când fundația osoasă este atrofiată și insuficientă pentru a susține implantul, caz în care se face o adiție de os. Această situație apare de obicei atunci când ai paradontoză, care este o infecție apărută la dinți,  în urma căreia sunt afectate toate țesuturile din jurul dintelui, inclusiv osul. În acest caz se face un tratament riguros, pentru a fi siguri că această infecție a dispărut complet înaintea efectuării implantului.

Cum să îți îngrijești corect implantul dentar?

Principalii factori care pot afecta un implant dentar sunt igiena necorespunzătoare, bruxismul și fumatul. Igiena corectă a unui implant dentar se face folosind periuțe electrice sau manuale cu perii de tip soft, niște peri mai moi , care nu afectează suprafața dintelui. Implantul se periază ca și dinții naturali, pe față, pe spate și pe zona pe care muști. Bruxismul sau scrâșnitul dinților este o afecțiune destul de des întâlnită. Aceasta se manifestă în special în timpul somnului și poate afecta implantul dentar. Nicotina din țigări reduce fluxul de sânge la nivelul capilarelor, ceea ce duce la respingerea implantului de către corpul tău. Astfel, când ai un implant dentar este recomandat să renunți la fumat iar o dată la 6 luni se recomandă periajul profesional într-un cabinet stomatologic.

Source