Incontinenta urinara inseamna eliminarea involuntara a urinei. Aceasta eliminare poate varia de la cantitati mici in timpul tusei sau stranutului, la cantitati mari caracterizate prin incapacitatea completa de a retine urina.
Deoarece incontinenta urinara poate fi de mai multe tipuri, este recomandata instiintarea medicului specialist despre aceasta problema, pentru a evidentia cat mai curand cauza exacta si tratamentul corespunzator.
Cauze frecvente ale incontinentei urinare
Incontinenta urinara poate avea numeroase cauze, acestea variind de la obiceiuri nesanatoase, la afectiuni medicale sau alte probleme de sanatate. Pentru a simplifica lista cat mai mult posibil, incontinenta urinara se poate imparti in:
Incontinenta urinara temporara
Aceasta apare din cauza consumului anumitor alimente, bauturi sau medicamente, care pot avea rol de diuretic (adica stimuleaza vezica si creste volumul de urina) si care pot include:
- alcoolul;
- cofeina;
- ciocolata;
- anumite medicamente pentru tensiunea arteriala sau relaxarea muschilor;
- alimente care contin cantitati mari de zahar sau acid (citricele).
Alte cauze care pot duce la incontinenta urinara temporara includ:
- infectie a tractului urinar – aceasta problema poate irita vezica, provocand astfel aparitia unei nevoi urgente de a urina, iar in unele cazuri chiar si incontinenta;
- constipatia – produsele reziduale obtinute in urma digestiei pot pune presiune pe nervii rectului si ai vezicii, putand duce astfel la urinare frecventa.
Incontinenta urinara persistenta
Aceasta poate fi cauzata de anumite probleme sau schimbari fiziologice cum ar fi:
- sarcina – schimbarile hormonale si cresterea in greutate a fetusului poate duce la aparitia incontinentei;
- inaintarea in varsta – incontinenta urinara in randul batranilor este foarte des intalnita, cauza principala fiind imbatranirea muschiului vezicii, ceea ce reduce capacitatea acestea de a retine urina. Mai mult decat atat, contractiile involuntare ale vezicii tind sa fie si ele mult mai frecvente odata cu inaintare in varsta, fapt care poate duce la aparitia incontinentei.
- menopauza – dupa menopauza, persoanele de gen feminin produc mai putin estrogen, adica hormonul care mentine sanatoasa mucoasa vezicii si uretra. Deteriorarea acestor tesuturi poate agrava incontinenta existenta deja.
- prostata marita – una dintre cele mai frecvente cauze de incontinentei la barbati.
- probleme neurologice – scleroza multipla, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral si anumite tumori la nivelul creierului sau a maduvei spinarii, toate acestea pot afecta controlul vezicii, cauzand astfel incontinenta urinara.
Optiuni de tratament
Tratamentul pentru aceasta problema depinde de mai multi factori cum ar fi tipul incontinentei, severitatea acesteia si cauza principala. In functie de caz, medicul specialist poate alege din urmatoarele optiuni:
Schimbarea stilului de viata si invatarea anumitor tehnici de urinare
Cateva forme de tratament care sunt axate pe abordarea neinvaziva includ:
- golirea vezicii dupa un program stabilit – acest program putand include urinarea la fiecare 2 sau 3 ore, inainte de aparitia nevoii de a urina;
- gestionarea aportului de lichide si alimente – actiune care are ca obiectiv recapatarea controlului vezicii prin reducerea sau renuntarea completa la anumite alimente si bauturi (ciocolata, cafea, citrice etc).
Tratament medicamentos
Este posibil ca medicul sa prescrie si anumite medicamente care ar putea ajuta fie la calmarea vezicii hiperactive, fie la relaxarea muschiului vezical pentru a putea retine un volum mai mare de urina.
Terapii interventionale si tratamente chirurgicale
Acestea pot varia de la injectii cu botox direct in muschiul vezicii, pentru a controla mai bine vezica urinara hiperactiva, la chirurgie de suspensie a gatului vezicii, interventie care ofera sustinere uretrei si gatului vezical pentru o eliminare mai usoara.
Absorbante, scutece si catetere
Atunci cand tratamentele medicale nu au efectul dorit, iar incontinenta urinara este inca prezenta, medicul poate recomanda folosirea:
- absorbantelor de mici dimensiuni – acestea nu sunt evidente persoanelor din jur si pot fi folosite pentru cazurile usoare de incontinenta (atunci cand exista doar cateva picaturi).
- scutece – recomandate cel mai des seniorilor, intrucat acestia tind sa elimine involuntar o cantitate mai mare de urina.
- catetere – tuburi flexibile care pot fi recomandate de catre medic atunci cand vezica nu este golita in totalitate.
Incontinenta urinara poate afecta semnificativ calitatea vietii. Daca te confrunti cu aceasta problema, discuta atunci cu un medic specialist pentru a afla cauza exacta si tratamentul corespunzator.