Detalii esentiale despre procedura numita colonoscopie

Aceasta examinare endoscopica in gastroenterologie este extrem de avantajoasa, deoarece permite unui medic sa vizualizeze intestinul gros si regiunea distala a intestinului subtire.

Dispozitivul folosit, denumit colonoscop, este un tub subtire, lung si flexibil, care este introdus prin zona rectala si are o sursa de lumina si o camera de vid de varf. Aceste componente permit transmiterea imaginilor in timp real care urmeaza sa fie afisate pe un monitor.
colonoscopie
Prin colonoscopie, mucoasa intestinala poate fi examinata de la sfincterul anal pana la sigmoidul colonului, descendent, ascendent si pana la valva ileocecala. Procedura dureaza de obicei 15 minute si este de obicei efectuata cu anestezie locala pentru a reduce orice durere sau disconfort. Pentru un nivel si mai mare de confort, pacientul poate solicita o sedare intravenoasa.

Cand este indicat sa faci o astfel de investigatie?

Se recomanda ca oricui ce a trecut de pragul de 45 de ani sau mai mult sa faca o colonoscopie o data la 10 ani, in functie de factorii de risc. Pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de cancer de colon sau rectal, o colonoscopie ar trebui sa fie repetata mai des, cum ar fi la fiecare 1-5 ani.

Se recomanda colonoscopie pentru: Persoanele care se confrunta cu efectele tulburarii inflamatorii intestinale; cei cu predispozitie genetica la cancer de colon sau rectal; cei care au avut polipi indepartati anterior in timpul unei colonoscopii; persoane cu o inregistrare anterioara de cancer de colon sau rectal; cei care sunt supraponderali, obezi si nu au activitate fizica; toate necesita o atentie speciala.

Este necesara anestezia?

Colonoscopia este o procedura complexa care se face de obicei cu anestezie, astfel incat pacientul sa nu simta nicio durere. In functie de situatie, pot fi utilizate analgezie sau sedare profunda.

Dupa examinare, pacientul trebuie monitorizat timp de 20-60 de minute, apoi poate fi eliberat din spital insotit de o ruda. Nu este sigur pentru pacient sa conduca sau sa se angajeze in activitati care necesita multa atentie, cum ar fi manipularea obiectelor ascutite sau luarea unor decizii importante, dupa ce a luat un sedativ.

Vino si tu la Romgermed si vezi daca este necesar sa faci o colonoscopie!

Source