Principala cauză pentru care ne confruntăm cu dureri articulații este afecțiunea numită artrită. În majoritatea cazurilor, această boală apare după 40-50 de ani și se manifestă prin dureri de oase si articulatii. Cele mai frecvente zone ale corpului în care disconfortul își face resimțită prezența sunt: dureri articulatii genunchi, dureri articulatii maini și dureri de articulatii si incheieturi.
Artrita are 2 forme, iar acestea se numesc: osteoartrita și artrită reumatoidă. Durerea de articulații apare, în cazul osteoartritei, atunci cand cartilajul care funcționează ca amortizor pentru articulații începe să se deterioreze. Artrita reumatoidă favorizează apariția durerii prin deformarea și slăbirea articulațiilor, manifestarea inflamației și acumularea de lichid în jurul articulațiilor.
Pe lângă artrită(care este cea mai des întâlnită afecțiune), există multe alte tipuri de boli care pot afecta sănătatea articulațiilor. De aceea, este recomandat să le previi cu ajutorul diferitelor creme și geluri pentru articulații sau tratamente complementare naturiste.
De ce avem dureri oase si articulatii?
Sunt câțiva factori care favorizează apariția de dureri de articulații, iată care sunt aceștia:
Greutatea corporală – surplusul de kilograme dă naștere unei presiuni suplimentare asupra articulațiilor, mai ales în cazul genunchilor. Astfel, persoanele care suferă de obezitate sunt supuse unui risc mai mare de a se confrunta cu dureri articulatii.
Un alt factor de risc este stilul de viață a fiecărei persoane. Sportivii de performanță prezintă un risc mai mare decât restul oamenilor. La fel și în cazul celor care nu fac destulă mișcare.
Vârsta este una dintre principalele cauze ale durerilor de oase si articulatii. Aceste afectiuni apar de obicei dupa varsta de 40-50 de ani, atunci când mobilitatea, oasele și articulațiile încep să se degradeze.
Sexul prezintă un alt factor de risc. Studiile arată că femeile se confruntă într-un număr mai mare cu durerile articulare decât bărbații.
Alte cauze pentru care suferim de dureri de oase și articulații sunt: istoricul familial și cel medical. Factorul genetic este foarte important. Dacă apropiații tăi s-au confruntat cu astfel de dureri este foarte posibil ca la un moment dat în viață să te confrunți și tu. Cât despre istoricul medical, oamenii născuți cu malformații, cartilaje defectuoase sau probleme ale articulațiilor au un risc mai ridicat de a avea dureri de articulații. Durerile articulare îți fac resimțită prezența și în cazul în care pacientul în cauză suferă de boli osoase.
Cum se tratează durerile de articulații?
În primul rând, durerile se tratează după sugestiile și recomandările medicului. Așadar, dacă prezenți dureri articulare trebuie să te prezinți cât mai repede la medicul specialist. Acesta vă ști cum să pună verdictul și să trateze problema. Tratamentul medicamentos se oferă în funcție de intensitatea durerii și locul acesteia. În plus, pe piață există o gamă variată de creme antiiinflamatorii sau geluri special concepute pentru a calma durerile de articulații cum ar fi Kamfolin unguent 150 mg de la Merhem.
De asemenea, kinetoterapia poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor și la stabilizarea zonei afectate. Pe lângă acest aspect, este necesar ca stilul de viață și alimentația să fie corecte. Încearcă să păstrezi o greutate corporală în limitele normale și să faci exerciții fizice cât de des îți permite timpul. Poți urma unele diete sănătoase, cu un conținut redus de sare și în care să predomine fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slabă, nucile și semințele.
O alte terapie pentru acest tip de durere este masajul și kinetoterapia Acestea pot contribui destul de mult la reducerea durerii articulare.
Încearcă să duci un stil de viață cât mai echilibrat și sănătos pentru a preveni apariția acestor dureri de articulații sau cel puțin intensitatea lor. Dacă totuși te confrunți deja cu această problemă, detectarea acesteia din timp, poate contribui la ameliorarea simptomelor și la dispariția disconfortului.