Când gingivita este lăsată netratată, aceasta se transformă în parodontită. În această etapă, stratul interior al gingiei și osului se îndepărtează de pe dinți și formează un buzunar. Aceste buzunare mici colectează resturile alimentare și în timp se infectează. Sistemul imunitar luptă împotriva acestor bacterii pe măsură ce placa bacteriană se dezvoltă sub linia gingiei. În timp ce boala progresează, buzunarele devin mai adânci și mai multe țesuturi osoase și gingivale sunt distruse. În timpul acesta, dinții devin mobili și își pot modifica poziția pe arcada dentară, lucru care poate duce la pierderea acestora. Principala cauză a pierderii dinților la adulți este boala parodontală.
Cauze ale bolii parodontale:
– Fumatul face dificilă repararea țesutului gingival.
– Modificări hormonale: în timpul sarcinii, menopauzei, pubertății și menstruației, modificările hormonale fac ca gingiile să devină mai sensibile, facilitând dezvoltarea gingivitei.
– Bolile pot afecta starea gingiilor, inclusiv boli precum cancerul sau HIV care afectează sistemul imunitar. Pacienții cu diabet sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta infecții, inclusiv cavități și boli ale gingiilor.
– Medicamentele tind să afecteze sănătatea bucală, deoarece unele sunt responsabile pentru scăderea fluxului salivar, care are un efect protector asupra dinților și gingiilor.
– Obiceiurile nesănătoase de igienă orală: periajul prea agresiv, timpul de periere mult prea scurt, nefolosirea aței dentare și a apei de gură.
– Genetica (istoria familiei) poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.
Simptome ale bolii parodontale:
Deși boala parodontală poate progresa în tăcere fără durere, aceasta poate produce câteva semne evidente, chiar și în etapele ulterioare ale bolii. De urmărit următoarele simptome:
– Sângerarea gingiilor în timpul și după periaj
– Gingii sensibille, umflate sau roșii
– Respirație urât mirositoare sau gust neplăcut în gură
– Dinți mobili
– Gingii retrase
– Buzunare adânci între gingii și dinți
Modificări ale modului în care se potrivesc dinții în timpul mușcăturii sau la montarea protezelor parțiale.
Tratament disponibil pentru boala parodontală
Chiar dacă nu sesizați niciun simptom, este posibil să suferiți de o etapă mai incipientă a bolii parodontale. Fiecare caz poate fi tratat diferit în funcție de situația dvs. particulară. Vă rugăm să vă prezentați la controlul stomatologic periodic pentru a vă menține dinții și gingiile sănătoase tot timpul.