Iată câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să dezvolți îndemânarea copilului tău:

Faceți activități de tipul art&craft

Punându-vă la contribuție imaginația și creativitatea, tu împreună cu copilul tău veți reuși să creați adevărate opere de artă. Cumpără foarfecă, lipici, sclipici, panglici colorate, hârtie glasată sau creponată și apucați-vă de decupat, lipit și aranjat totul după cum vă dictează imaginația. Foarfeca reprezintă un instrument excelent pentru dezvoltarea îndemânării și coordonării mână-ochi. În plus, activitățile de acest gen îi vor dezvolta copilului și abilități precum creativitatea și concentrarea.

Jocuri de mișcare în aer liber

Acestea sunt printre cele mai amuzante și antrenante jocuri pe care le poți juca împreună cu copilul tău și chiar pe echipe, împreună cu mai mulți copii și părinți. Îndemânarea presupune și totalitatea mușchilor mâinilor, astfel că prin mișcarea în aer liber, dezvoltăm musculatura și deprindem capacități motrice. Ai o mulțime de jocuri din care să alegi, precum volei, fotbal, săritul corzii sau joaca în nisip.

Puzzle

Fiecare mișcare pe care o face copilul în timpul asamblării unui puzzle, alegerea pieselor, ridicarea sau așezarea, dezvoltă capacitățile motrice și, deci, îndemânarea. Alege cu atenție, în funcție de vârsta copilului tău, puzzle-ul potrivit și observă cum toată atenția sa este canalizată pe această sarcină.

Cumpără jucării senzoriale

Jucăriile senzoriale sunt cele cu ajutorul cărora sunt utilizate toate cele cinci simțuri. Astfel, conexiunile cerebrale se întăresc, ceea ce conduce la îmbunătățirea capacității de rezolvare a problemelor și la capacitatea mai rapidă de învățare. De asemenea, jucăriile senzoriale dezvoltă abilitățile motrice fine, limbajul și interacțiunea socială. Găsești jucării senzoriale la preț avantajos, pe www.evawoodtoys.ro, de unde poți alege ce ai nevoie în funcție de vârsta copilului, de exemplu puzzle-uri mai mari sau mai mici, plastilină, jucării pentru dentiție etc.

Folosește-te de jocurile de rol

Cumpără, de exemplu, bucătării pentru copii și lasă-l pe cel mic să își imagineze că este un bucătar iscusit. Fiecare ustensilă din set trebuie utilizată într-un anumit fel, astfel dezvoltându-se și gândirea, concentrarea și funcțiile motorii.

Pe lângă toate aceste activități, mai ai la îndemână câteva soluții simple să îți ajuți copilul să își dezvolte îndemânarea: lasă-l să se îmbrace singur, să închidă fermoarul, să își pună ciorapii; implică-l în activitățile tale din casă, precum gătit sau curățenie și învață-l să își lege șireturile. Toate aceste activități le vor permite copiilor să scrie, să mânuiască obiecte mici, să aibă mai mult control asupra mediului înconjurător, astfel devenind încrezători în sine.

Source