Detartrajul este un tratament frecvent în materie de îngrijire a dinților care ne permite să scăpăm de depozitele de tartru și să restabilim culoarea naturală a dinților. Acest tratament face parte dintr-o igienă dentară adecvată. Specialiștii ne recomadă efectuarea unui detartraj în municipiul Iași cel puțin o data pe an.

Diferitele tehnici de detartraj

În cabinetul medicului dentist, detartrajul poate fi realizat în mai multe feluri:

–        Cu ultrasunete: pratic indolor, detartrajul cu ultrasunete funcționează cu ajutorul unui instrument metalic care vibrează la intensitate mărită și care elimină în mod eficient tartrul de pe suprafața dinților;

–        Cu instrumente mecanice: mai puțin frecventă însă încă o metodă destul de practicată, medicul dentist poate practica un detartraj pur și simplu îndepărtând depozitele dure cu ajutorul unor chiurete parodontale. Această tehnică este cel mai adesea folosită ca și complement sau pe post de finisare pentru un detartraj cu ultrasunete;

–        Sablarea dinților. Sablarea dinților este o metodă complet indoloră și eficientă care permite eliminarea tartrului și plăcii dentare deopotrivă, proiectând o pudră constituită din particule de bicarbonat de calciu și bicarbonat de sodiu.

La sfârșitul detartrajului, dentistul efectuează un polish dentar pentru a elimina placa și tartrul în întregime. Această etapă este crucială pentru a încheia diferitele îngrijiri realizate deja asupra dinților precum o carie tratată sau o coroană dentară.

Importanța detartrajului

Chiar dacă o igienă dentară este necesară acest lucru incluzând periajul zilnic al dinților sau folosirea aței dentare, toată lumea are nevoie de realizarea unui detartraj Iași cel puțin o dată pe an. Este singura soluție pentru a îndepărta tartrul care se depune pe și sub dinți în mod eficient.  Dacă detartrajul nu se efectuează în mod regulat dinții și gingiile sunt expuși la bacterii și, dept urmare la infecții.

Care sunt beneficiile oferite de detartraj?

–        Evitarea cariilor care se dezvoltă astfel mai puțin rapid;

–        Evitarea unor boli ale gingiilor precum gingivita care ar putea evolua în parodontită (inflamarea gingiei care poate afecta osul);

–        Albirea dinților. Se uită adesea acest lucru însă detartrajul curăță suprafața dintelui ceea ce permite regăsirea culorii naturale a dinților;

Care este frecvența cu care se poate realiza un detartraj în municipiul Iași?

Specialiștii recomandă efectuarea unui detartraj de cel puțin o dată pe an, indiferent de vârsta pacientului și starea dinților. Dacă gingia este afectată, dacă ai dureri și constați apariția deasă a cariilor, poți efectua un detartraj odată la șase luni pentru a elimina cât mai mult tartru și cât mai multe bacterii.

Întrebări frecvente despre detartraj

Detatrajul fragilizează dinții? Nu, detartrajul folosește în general o tehnică bazată pe ultrasunete care nu fragilizează smalțul dinților.

Poate fi folosit bicarbonatul de sodiu pentru a face un detartraj acasă?

Nu te sfătuim să faci acest lucru deoarece gingia va fi fragilizată deoarece bicarbonatul de sodiu poate fi un produs agresiv dacă nu este folosit într-o doză potrivită.

Femeile însărcinate pot face un detartraj în Iași?

Nu există nicio contraindicație în acest caz. Este chiar recomandat pentru a se evita inflamarea gingiei.

Este normal ca gingia să sângereze în timpul unui detartraj?

Da, deoarece tartrul provoacă o inflamație a gingiei.

octombrie 16th, 2021 by

Source