Orientarea dupa ochelari este cu atat mai dificila pentru copiii mici, cu varste sub 3 ani. Preferabil este ca si consultul si ochelarii sa fie furnizati de aceeasi clinica. Astfel de servicii complexe ofera Kidoptik, o clinica specializata in oftalmologie pentru copii. Chiar daca totul pare normal, expertii recomanda controlul oftalmologic anual, pentru a testa puterea vizuala a ochilor celor mici.

Ochelarii de vedere pentru copil, o provocare pentru parinti

Controlul consta in masurarea dioptriilor, iar la Kidoptik asta se realizeaza cu ajutorul unor aparate special concepute pentru copii, atraumatice. Asta inseamna ca cei mici nu se vor speria pentru ca nici nu sunt atinsi de ele. Medicul va fi la o distanta acceptabila de acestia, astfel ca totul va parea o joaca.

Dupa ce au fost efectuate investigatiile specifice, urmeaza achizitionarea ramelor si a lentilelor. Recomandarea specialistilor este ca alegerea acestora sa se realizeze sub supraveghere specializata. Doar un oftalmolog pentru copii cunoaste particularitatile ce trebuie sa fie respectate in realizarea lentilelor.

In ceea ce priveste rama de ochelari de vedere copii, acestea sunt de 3 tipuri. Ramele cu contur complet sunt ideale pentru copii prin caracteristicile lor. Stabilitatea pe care o prezinta este un prim avantaj ce le recomanda. Sunt o alegere potrivita in cazul celor care trebuie sa poarte lentile cu dioptrii de la medii spre mari.

De asemenea o alegere frecventa, ramele de ochelari pe fir se adreseaza celor mai mari, respectiv adolescentilor. Nu in cele din urma, ramle pe surub, respectiv cele pe capse reprezinta alegerea preferata de adolescenti. Este recomandat sa fie evitate de cei mai activi pentru ca se pot defecta mai repede. Acestea sunt mai delicate, pun un accent deosebit pe estetica, deci si grija fata de ele trebuie sa fie mai mare.

Totodata atentia parintilor in procesul de alegere a ochelarilor trebuie indreptata asupra bratelor ochelarilor. Este un detaliu la care multi nu se gandesc pentru ca fac parte din rama ca atare. Ei bine, e esential ca bratele sa fie in concordanta cu anoul ramei. Atunci cand anoul este prea mic, bratele se vor deschide prea larg, astfel ca vor presiona oasele craniene la nivelul tamplelor. Consecintele pot consta in dureri de cap, stari de greata, agitatie, lipsa de concentrare.

Conteaza ca bratele sa aiba o lungime potrivita pentru a beneficia de stabilitatea ochelarilor. Aceasta conteaza si pentru ca astfel se respecta distanta vertex. O rama cu brate prea lungi va aluneca pe nas, deci va fi inconfortabila.

La fel si in cazul in care bratele ramei sunt prea scurte, inconvenientul consta in apropierea exagerata a lentilei de pleoape. Genele vor atinge lentilele, dar si aburirea acestora poate fi o consecinta a ramelor prea scurte.

Pentru a avea siguranta alegerii unor ochelari de vedere copii corespunzatori, optati pentru o consultatie oftalmologica si achizitia ochelarilor din cadrul unei clinici specializate, precum Kidoptik.

Source