Plăcile OSB sunt utilizate în construcții, dar și pentru realizarea și repararea mobilierului sau pentru bricolaje și decorațiuni, datorită proprietăților foarte bune și costului avantajos. Află ce sunt, mai exact, aceste materiale, ce beneficii oferă, care sunt principalele aplicații și la ce să acorzi atenție înainte de a face o achiziție! 

Ce sunt plăcile OSB?

OSB, Oriented Stand Board, reprezintă un material de construcții practic, fabricat din straturi de așchii de lemn orientate, lipite împreună cu rășini. Sunt o alternativă populară la plăcile de lemn, PAL sau MDF și se împart în 4 clase, în funcție de proprietăți și de utilizări: pentru uz general, cu rol structural, pentru medii umede, cu rezistență sporită.

Beneficiile plăcilor OSB

Avantajele acestui material sunt numeroase, cum ar fi costul redus, rezistența la umiditate, la foc, la acțiunea insectelor, durabilitatea, sustenabilitate, montare și prelucrare ușoară. Totodată, ține cont că aceste proprietăți variază în funcție de produsul ales. Optează pentru plăci OSB Kronospan de calitate, pentru a te bucura de multiple beneficii!

Rezistență

Datorită fabricării prin așezarea straturilor de așchii de lemn orientate în direcții alternative, plăcile OSB au o rezistență crescută la încovoiere, deformare și încărcare. În funcție de clasa din care fac parte, pot fi utilizate pentru aplicații fără rol structural, pentru structuri portante în medii uscate sau umede și pentru lucrări unde este necesară o mare rezistență.

Durabilitate

Durabilitatea este un alt avantaj major al OSB-ului, iar acest aspect se datorează, în principal: stabilității dimensionale; rezistenței la dăunători conferite de rășinile sintetice și, în cazul produselor din clasa 3 și 4, la umiditate și fluctuații de temperatură. În același timp, este important să alegi grosimea plăcilor în funcție de încărcătura pe care trebuie să o preia.  

Sustenabilitate

Producția ecologică a plăcilor OSB este un aspect care merită luat în considerare. Mai mult, aceste produse sunt biodegradabile și pot fi reciclate și reutilizate în alte proiecte sau sub alte forme, ceea ce reduce impactul asupra mediului înconjurător.

Utilizări ale plăcilor OSB: construcții, mobilă și proiecte DIY

Plăcile OSB sunt practice, prin urmare, pot fi utilizate în numeroase aplicații, atât în construcții, cât și pentru confecționarea mobilei sau pentru proiecte DIY. Iată câteva exemple:

    pereți structurali sau nestructurali pentru case din lemn, magazii, depozite etc.;astereală – căptușeala structurii acoperișului;placarea pereților, pardoselilor, scărilor;cofraje pentru turnarea betonului;mobilier și rafturi;panouri decorative, cutii, jardiniere etc.

Cum să alegi plăci OSB de calitate pentru proiectul tău?

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de OSB, cu proprietăți diferite. Astfel, pentru a alege plăcile potrivite, este bine să iei în calcul specificațiile proiectului tău și compatibilitatea cu informațiile din fișa tehnică a produselor: dimensiuni, utilizare în interior sau exterior, în medii uscate sau umede, rezistența la încovoiere ș.a.

Plăcile OSB sunt ușor de utilizat și de integrat într-o multitudine de proiecte de construcții și nu doar atât. Dacă este ales un produs de calitate, potrivit aplicației, va rezista foarte bine în timp. Nu rata ocazia de a te bucura de avantajele oferite de acest material util!

Source