Detalii despre ce inseamna o colonoscopie

In acest material, discutam despre implicatiile procedurii de colonoscopie si despre ce ar trebui sa stie viitorii pacienti inainte de a fi supusi unei astfel de analize. Cel mai frecvent tip de examen efectuat in Romania este examenul gastro-intestinal superior.
colonoscopie
A face o endoscopie este o procedura foarte utila. Procedura nu este dureroasa, asa ca nu veti suferi efecte secundare. Primul lucru de mentionat este ca pentru ca endoscopia poate identifica bolile care apar in tractul gastrointestinal superior. De fapt, unele mostre pot fi folosite pentru biopsie. Daca un gastroenterolog vede semne dupa o analiza endoscopica care nu par corecte, poate recomanda anumite tratamente.

Cand este necesara o colonoscopie?

Colonoscopia este necesara in urmatoarele cazuri:

  • Pierderea de sange fecal – fie evidenta, fie depistata printr-un test de sangerare oculta, la pacientii fara cauza aparent scazuta, sau chiar hemoroizi daca exista semne de alarma sau daca pacientul are peste 45 de ani – este o indicatie absoluta pentru colonoscopie;
  • Simptome gastrointestinale fara o cauza aparenta, cum ar fi durerea legata sau fara legatura cu pierderea in greutate, tulburari de tranzit intestinal (diaree cronica, constipatie);
  • Anemia feripriva (niveluri scazute de fier seric) identificata prin analize de sange, deoarece aceasta poate fi cauzata de sangerare din tractul gastrointestinal;
  • Daca un alt test descrie modificari ale colonului (polipi, formatiuni, ingrosarea mucoasei, stricturi) si biopsia este necesara pentru patologia anatomica;

Nu se recomanda cu 3-4 zile inainte de colonoscopie: legume crude, legume verzi, fructe (in special struguri, kiwi, smochine), rosii, carbune, uleiuri laxative, preparate care contin fier. Se recomanda consumul de paine alba, oua, smantana, lapte, iaurt, branza, carne, paste, orez, cartofi, ceai, zahar, ulei, inghetata, suc.

Puteti manca in mod normal cu o zi inainte de colonoscopie pana la ora 15. Dupa aceasta ora, sunt permise doar lichide limpezi, ceai indulcit, apa fiarta si cafea slaba.

Bea 2-3 litri de lichide speciale timp de 4-5 ore, incepand cu ora 15 cu o zi inainte de examinare. Acesta va curata interiorul intestinelor de fecalele existente. Este important sa beti lichide cat mai incet si continuu posibil pentru a preveni balonarea, greata si varsaturile. Se pot adauga suc de lamaie, zahar, suc de grepfrut sau suc de portocale daca pacientul nu poate tolera gustul. Scopul final este eliminarea scaunelor apoase aproape limpezi. Daca scaunul nu este apos, pacientul va trebui sa contacteze personalul medical din laboratorul de endoscopie. In unele cazuri, pacientii trebuie sa bea un litru din aceasta substanta pana cand scaunul este complet lichid.

Source