Fără ajutorul unui zugrav profesionist, cel mai adesea renovezi apartamentul, schimbând sau reîmprospătând culorile pereților și tavanelor, dar greșelile apar de cele mai multe ori. În acest articol, experții îți sugerează cum să zugrăvești și ce vopsea să utilizezi, astfel încât efectul renovării să fie nu numai durabil, ci și frumos.

 Când să zugrăvești?

Primăvara este momentul în care ajungi cel mai adesea să dorești o schimbare a locuinței tale. Este o perioadă bună din cauza condițiilor meteorologice favorabile. Temperatura din exterior nu este nici prea ridicată, nici prea rece, poți ventila cu îndrăzneală casa, dar eviți curenții care pot împiedica uscarea uniformă a pereților. Atenție! Cel mai bun moment pentru zugraveli interioare este atunci când temperatura exterioară nu depășește 25 de grade – deci căldura de vară nu este cel mai bun moment pentru renovare!

Cum se pregătește substratul pentru un nou strat de vopsea? Este necesară îndepărtarea vopselei vechi?

Experții spun că timpul petrecut cu zugrăvirea pereților reprezintă doar 10% din totalul pentru renovare. 90% din suprafețele vechi ar trebui să fie bine pregătite pentru un nou strat de vopsea.

Înainte de a începe să lucrezi, verifică starea pereților. Vopseaua veche se lipește de substrat sau se desprinde ori ridează? Dacă nu poți vedea la prima vedere, fă un test. Lipește o bucată de bandă puternică pe perete și smulge-o brusc de pe suprafață. Dacă banda este curată, este suficient să cureți pereții bine înainte de vopsire. Dacă pe bandă există fragmente de vopsea veche – va fi necesar să o îndepărtezi. Dacă există găuri pe perete – cel mai adesea după cârligele și cuiele pe care au fost atârnate anterior decorațiuni, trebuie să le acoperi. Însă dacă nu ești convins de experiența ta, angajează un zugrav Bucuresti, acesta va ști exact ce este de făcut.

Merită amorsarea pereților înainte de a zugrăvi?

În cazul pereților renovați, merită amorsat substratul dacă suportul este în stare proastă, de exemplu, se întinde tencuiala veche. Grundurile vor pătrunde substratul și vor lega particulele libere, întărind și uniformizând suprafața. Substratul armat absoarbe uniform noul strat de vopsea – peretele se usucă uniform, datorită căruia culoarea este aceeași pe întreaga suprafață, fără decolorare sau pete.

Ce vopsele interioare să alegi? Cu ce ​​să zugrăvești o cameră și o baie?

Dacă zugrăvești o bucătărie sau o baie, nu merită să economisești pe vopsea. Alege vopsele rezistente la umiditate, detergenți folosiți în aceste încăperi și rezistenți la spălare sau chiar spălare. Astfel de vopsele sunt mai scumpe decât cele universale, dar după spălarea peretelui, stratul de vopsea nu se va freca, va arăta în continuare estetic.

Rezistența la frecare este o caracteristică utilă a vopselei pentru hol, sau pentru camera copilului, căruia îi place să șteargă mâinile murdare de perete. Poți folosi vopsea acrilică universală pentru sufragerie sau dormitor fără teamă.

Atunci când alegi vopsele interioare, acordă atenție gradului de luciu. Camera este cel mai bine vopsită cu vopsea mată, care arată bine pe suprafețe mari de camere reprezentative. În plus, ascund perfect imperfecțiunile de suprafață și erorile din timpul acestei zugrăveli interioare. Cu toate acestea, merită să alegi un tip cu rezistență crescută la spălare – spălarea vopselei obișnuite mate provoacă strălucire inestetică a suprafeței.

Vopselele lucioase, pe de altă parte, sunt mai ușor de curățat, dar poți vedea fiecare denivelare sau imperfecțiune.

Cum zugrăvești mai întâi, pereții sau tavanul?

Începe lucrările de renovare cu vopsirea tavanului. Pentru început, este o idee bună să acoperi colțurile cu o perie mică sau cu o rolă pentru tăierea colțurilor unde nu poate ajunge rola mare. Când primul strat de vopsea este uscat, începe să aplici următorul strat.

Ce folosești: pensule sau role?

O pensulă este un instrument mai precis, așa că o folosești pentru detalii sau margini ale pereților. Periile înguste te vor ajuta să acoperi cu vopsea locurile greu accesibile, iar periile largi – colțurile. Poți folosi, de asemenea, o perie unghiulară specială, care te va ajuta să zugrăvești corect unghiurile.

Suprafețele mari sunt cel mai bine vopsite cu o rolă. Cele din plastic (poliester și nailon) sunt destinate vopselelor pe bază de apă, în timp ce rolele din materiale naturale pot fi folosite și pentru vopsirea cu vopsele pe bază de solvent.

Source