Curatarea profesionala a dintilor reprezinta una dintre cele mai bune si simple modalitati de a-ti mentine sanatatea orala. Pe langa beneficiile procedurii in sine, aceasta permite dentistului sa-ti examineze in amanunt cavitatea bucala. Acest lucru poate ajuta la detectarea problemelor precum cariile dentare, bolile gingivale si chiar cancerul oral in stadiile foarte incipiente, ceea ce face ca tratamentul sa fie mai putin complicat. Sunt multe de spus despre beneficiile curatarii dentare profesionale, dar, in acest articol, vei afla despre ceea ce poti experimenta dupa procedura si ce pasi ar trebui sa faci dupa ce parasesti clinica dentara.
De ce ai nevoie de o curatare dentara profesionala de doua ori pe an?
In ciuda eforturilor noastre de a ne mentine dintii curati, este inevitabil ca placa bacteriana sa se acumuleze dupa ceva timp. Acest lucru se intampla mai ales in zonele greu accesibile cu periuta de dinti sau ata dentara. Placa bacteriana poate aparea in special la persoanele care nu au o tehnica buna atunci cand se spala pe dinti. In timp, aceasta placa se intareste si devine tartru, o substanta dura, greu de inlaturat. Ambele sunt daunatoare sanatatii bucale, fiind cauzatoare de carii si boli ale gingiilor, care sunt principalele cauze ale pierderii dintilor. De asemenea, provoaca respiratie urat mirositoare. Printr-o curatare dentara profesionala, vei elimina atat placa, cat si tartrul, ceea ce va ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea orala.
Ce se intampla in timpul curatarii dentare profesionale?
In primul rand, medicul dentist iti va examina intreaga cavitate bucala, cercetand in special zonele in care exista mai multa acumulare de placa si tartru pentru a avea o idee despre cum se va desfasura procedura. Dupa aceea, este posibil sa iti aplice niste gel de amortire pe gingii pentru a minimiza disconfortul pe care l-ai putea simti. Odata ce gingiile tale sunt amortite, dentistul va folosi un instrument de detartraj pentru a indeparta placa si tartrul acumulate intre dinti si de-a lungul gingiilor.
Dupa indepartarea tartrului, dentistul va efectua o procedura de Air Flow prin care iti va curata petele dentare cauzate de alimente si bauturi.
Fluorizarea reprezinta ultimul pas al curatarii dentare profesionale si este necesara pentru a intari prin mineralizare suprafetele dentare prin aplicarea fluorului.
Ce trebuie sa faci dupa curatarea dentara profesionala?
Deoarece ai fost supus unui tratament cu fluor, nu trebuie sa mananci sau sa bei nimic in urmatoarele 30 de minute dupa procedura. De asemenea, ar trebui sa eviti orice alimente si bauturi acide sau fierbinti pentru restul zilei, deoarece acestea pot afecta eficacitatea tratamentului cu fluor. Stai departe de alimentele cu bucati mici, cum ar fi floricele de porumb, pentru ca acestea se pot bloca intre dinti sau iti pot rani gingiile.
Imediat dupa procedura, este posibil sa experimentezi o usoara sensibilitate dentara si sangerare a gingiilor. Aceste simptome, insa, tind sa se rezolve dupa cateva ore. In cazul in care persista cateva zile sau daca se agraveaza, ar trebui sa contactezi medicul dentist.
Asigura-te ca te speli pe dinti si folosesti ata dentara corect pentru a preveni acumularea de placa bacteriana. Daca ai sensibilitate dentara, este recomandat sa folosesti o pasta de dinti speciala pentru a minimiza disconfortul. In cele din urma, nu uita sa mergi la dentist de doua ori pe an pentru o sedinta de curatare dentara profesionala, deoarece doar in acest mod vei putea evita problemele orale majore.