COMUNICAT DE PRESĂ DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI

Bucuresti, 15.12.2020

Imbunatatirea competitivitatii institutionale in domeniul diabetului de tip 1 prin dezvoltarea unui concept inovator de imunoterapie cu celule stromale mezenchimale – DIABETER

 

Institutul de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu” anunta inchiderea proiectului,  derulat incepand cu data de 16 septembrie 2016, Titlu proiect- “Imbunatatirea competitivitatii institutionale in domeniul diabetului de tip 1 prin dezvoltarea unui concept inovator de imunoterapie cu celule stromale mezenchimale – DIABETER” in baza contractului de finantare nr. 118 incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene in calitate de Autoritate de Management.­

Valoarea totala a proiectului este de 8.630.843,2 lei, din care: contributie nerambursabila FEDR 7.254.108 lei, contributie nerambursabila de la bugetul national: 1.336.735,2 lei si contributie proprie 40.000 lei.

Proiectul a fost implementat la sediul Institutului de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu” din strada B.P. Hasdeu nr.8, Bucuresti iar coordonarea acestuia a fost asigurata de Dr. Nadir Askenasy, personalitate marcanta la nivel international in domeniul medicinii regenerative, imunoterapiei si biologiei celulare, Cercetator Stiintific Principal la Schneider Children’s Medical Center, Israel.

 

Scopul proiectului acela de a dezvolta, rafina si consolida o abordare de terapie celulara relevanta clinic pentru a vindeca autoimunitatea diabetica, prin livrarea tintita a semnalelor apoptotice folosind ca vehicule celulele mezenchimale stromale (MSC) a fost incheiat cu succes.

Obiectivele specifice concepute pentru realizarea obiectivului stiintific sunt:

1. Blocarea insulitei inflamatorii prin imunomodularea cu MSC ucigase;

2. Anularea autoimunitatii utilizand transfuzii repetate de MSC ucigase;

3. Restabilirea permanenta a auto-tolerantei prin himerism hematopoietic.

 

Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara 1, Actiunea 1.1.4: Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate pentru consolidarea capacitatii de cercetare-dezvoltare, Tip proiect: Proiect CD pentru atragerea de personal cu competente avansate din strainatate.

Detalii suplimentare puteti obtine de la:

Dr. Alexandrina Burlacu, Cercetator Principal, coordonator stiintific local

Tel.: 021.319.45.18, Fax: 021.319.45.19, e-mail: [email protected]

Source