Ceaiul cu gheata este o bautura perfecta pentru zilele caniculare si extrem de usor de pregatit. Ceaiul cu gheata este preferat chiar si de cei carora in mod normal nu le place ceaiul. Cu siguranta cei mai multi dintre noi deja au in casa toate ingredientele necesare pentru a pregati un delicios de ceai cu gheata. Pe langa inspiratie avem nevoie de cateva pliculete de ceai, apa si putin zahar sau miere. Pregatirea ceaiului cu gheata de la zero va permite, de asemenea, sa controlati cantitatea de zahar pe care o utilizati sau il puteti elimina cu totul si sa adaugati doar lamaie pentru a obtine o bautura perfecta.
Asadar, daca tineti la silueta si vreti sa aveti grija si de sanatate, sa invatati cum sa faceti ceai cu gheata de casa este cea mai buna decizie pe care o puteti lua in aceasta vara. In plus, este distractiv si puteti alege ca baza absolut orice ceai din frunze vrac.
Andrei Ianosi, barista si coffee specialist la boabepenisip.ro, ne ofera un scurt ghid despre cum sa preparam ceai cu gheata in mod corect si cateva sfaturi pentru a obtine cea mai buna aroma si cele mai multe beneficii.
“Ceaiul cu gheata este o explozie racoritoare de energie intr-o zi torida de vara, o alegere mult mai sanatoasa decat bauturile reci pe care obisnuim sa le consumam in mod normal. Exista doua moduri de a face ceai cu gheata: preparat la cald si preparat la rece. Cea mai usoara si cea mai buna modalitate de a face ceai cu gheata acasa este prepararea la rece. Desi puteti folosi aproape orice tip de ceai, cele mai bune frunze pentru prepararea la rece sunt cele verzi, in special cele aromate. Un beneficiu suplimentar al prepararii la rece este ca chiar si frunzele de ceai de care nu te bucuri de obicei cand sunt preparate la cald vor avea o aroma complet diferita si racoritoare.”
Ce ingrediente aveti nevoie?
Ingredientele pentru ceaiul cu gheata pot varia, in functie de gust. Le puteti alege dupa cum doriti.
- Ceai – Puteti opta pentru ceai negru, verde, alb, din plante sau din fructe. Puteti folosi pliculete de ceai, ceai vrac sau chiar ierburi proaspete, cum ar fi menta sau cimbru. Puteti face si un amestec de ceaiuri – alegeti cu grija combinatia, de preferinta nu mai mult de doua feluri impreuna. Exista cateva tipuri de ceai care sunt recomandate pentru a pregati un delicios ceai cu gheata la rece. Printre acestea se numara: ceaiurile de fructe ( mango, kiwi, fructul pasiunii si portocala), ceaiul verde cu cocos, ceai verde cu vanilie si iasomie. “Evident ca putem utiliza orice tip de ceai ne dorim, dar daca vrem sa ne bucuram si de restul beneficiilor pe care ni le ofera ceaiul, trebuie sa le alegem pe cele indicate de specialisti. Ceaiul adevarat contine un compus extrem de sanatos numit catechina, iar pentru extractia optima avem nevoie de apa fierbinte si de un anumit timp. Acesta este exact motivul pentru care ceaiul preparat la rece este mai dulce si niciodata amar – contine mai putini compusi amari. Cu toate acestea, cu cat lasati mai mult frunzele de ceai sa se infuzeze, cu atat vor elibera mai multi compusi. In 3 ore de preparare ve-ti obtine mai putina aroma si mai putine beneficii decat in 12 ore de preparare. In functie de tipul de ceai utilizat, acesta va contine si putina cofeina. Cu toate acestea, nivelurile respective vor fi foarte scazute. La fel ca si catechinele, si cofeina are nevoie de o anumita temperatura pentru o extractie optima. Ceaiul cu gheata preparat la rece va contine mai putina cofeina decat ceaiul cu gheata preparat la cald.”, explica Andrei Ianosi.
- Lamaie: Ofera un gust placut de proaspat ceaiului cu gheata, asa ca este un ingredient ce nu ar trebui sa lipseasca din ceai. O puteti inlocui si cu lime.
- Indulcitor: mierea este indulcitorul perfect pentru ceaiul cu gheata, dar poti folosi si stevia, zahar de cocos, sirop de agave sau zahar brun.
- Frunze de menta: sunt un adaos excelent pentru orice infuzie de plante.
- Fructe proaspete: pentru o experienta deosebita puteti adauga bucati de fructe proaspete in ceaiul cu gheata. Piersicile, portocalele, zmeura merg foarte bine. Fructele sunt optionale, dar dau o nota speciala ceaiului cu gheata.
- Apa – “Este foarte important sa folositi apa potrivita. Prepararea la rece extrage mai putine catechine decat cea normala. Calitatea apei are o influenta puternica si asupra extractiei catechinelor. Cel mai bine ar fi sa folositi apa purificata in loc de apa de la robinet, pentru a maximiza atat beneficiile, aroma cat si culoarea.”, explica Andrei Ianosi.
- Gheata – pentru un aspect deosebit al ceaiului, puteti ingheta in cuburile de gheata, fructe mici, precum afine, zmeura sau mure.
Cum preparam ceaiul cu gheata?
Inainte de incepe efectiv procesul de preparare, trebuie sa pregatim toate ingredientele de mai sus si un recipient mare de sticla. “Primul lucru este sa pregatiti ceaiul sau mixul de plante preferat. Daca folositi apa fierbinte, aveti nevoie de aproximativ 5 pana la 10 minute, in functie de tipul de ceai si de cat de concentrat va place. Daca folositi apa rece (care nu este recomandata pentru plante) aveti nevoie de 4 pana la 8 ore de pregatire. In ceea ce priveste prepararea la rece a ceaiului cu gheata, o lingura de ceai verde, negru, alb sau oolong este suficienta pentru 1,5 litri de apa. Pentru ceaiul de fructe, folositi cel putin 2 linguri. Ceaiul verde necesita cel mai putin timp pentru preparare, in timp ce oolong va necesita mai mult. Adaugati indulcitor doar daca chiar trebuie, dar numai dupa ce turnati ceaiul in pahar. Indulcitorii precum zaharul granulat minimizeaza beneficiile pentru sanatate ale ceaiului cu gheata. Adaugati gheata suplimentara sau suc de lamaie pentru a-l face mai racoritor. Daca utilizati ceai pur din frunze vrac, adaugati felii de capsuni proaspete, castraveti, felii de lamaie, menta sau busuioc pentru aroma naturala.”, recomanda Andrei Ianosi.
Cum se prepara rapid ceai cu gheata?
Daca va grabiti si doriti sa va bucurati de ceaiul cu gheata instantaneu, exista o modalitate foarte usoara de a face ceai cu gheata rapid. Aveti nevoie de apa, gheata si ceaiul preferat. “Daca aveti nevoie de un ceai energizant, racoritor si gustos, puteti opta pentru ceaiul “15ct Iced Tea Bulk Raspberry”. Este perfect pentru un refresh interior. Amestecul de macese florale, hibiscus tropical, frunze proaspete de zmeura si aroma creeaza baza acestui delicios ceai. Este perfect pentru hidratare in timp de esti la job sau acasa cu familia. Daca vrei un ceai racoritor, avand in vedere si vremea de afara, puteti incerca un clasic adevarat, ceaiul negru bio chinezesc care revitalizeaza cu fiecare inghititura. Cu mult inainte de a ajunge la noi, frunzele noastre complete sunt culese manual, astfel incat caracterul dulce al fiecarei frunze si corpul luminos si bogat sa ramana intacte. Deoarece sunt deosebit de delicioase si de gheata racoritoare, am ambalat frunzele in pungi care prepara fiecare 1,8 litri fiecare – ideal pentru zilele toride de vara. Bucurati-va de gheata simpla, stoarceti un pic de lamaie sau adaugati o picatura de miere inainte de glazura pentru a spori caracterul dulce al infuziei. Pentru iubitorii de fructe exista varianta Iced Tea cu Piersica, Fructul Pasiunii, Cocos, Mango, Zmeura si un delicios amestesc de Pepene si Menta!”., recomanda specialistul.
Ceaiul cu gheata va fi la fel de sanatos pe cat il pregatiti. Puteti adauga indulcitori, miere sau alte ingrediente, dar incercati sa evitati zaharul rafinat. Ceaiul cu gheata preparat la rece va fi mai gustos decat ceaiul cu gheata preparat la cald fara indulcitori. Indiferent ce tip de preparare alege-ti ceaiul cu gheata nu va poate oferi decat beneficii pentru sanatate.