O pompa de san reprezinta un dispozitiv manual sau electric folosit de mamicile care au lactatie pentru a extrage laptele matern necesar pentru bebelus.
Este utila mamicilor care revin la munca la scurt timp dupa nastere si nu-si doresc sa intrerupa alaptarea, dar si atunci cand bebelusul este prea lenes sa suga laptele sau se confrunta cu anumite probleme de sanatate. Pompa de san stimuleaza lactatia, iar laptele poate fi pastrat in frigider sau congelator pentru perioadele de timp in care mamica nu este acasa.

Este recomandat sa cumparati o pompa de san cu ceva vreme inainte de a incepe sa o folositi, preferabil atunci cand va pregatiti bagajul pentru maternitate, pentru a va asigura ca ati ales modelul potrivit si nu achizitionati un model nepotrivit, prea scump sau ineficient.

In functie de cat de des sunt folosite se impart: pentru utilizare ocazionala, pentru utilizare zilnica si pompe pentru utilizare in mediul spitalicesc.

Pompele pot fi clasificate in doua mari clase: pompe de san manuale si pompe de san electrice.

Pompele de san manuale pot fi:
-cu clapeta,
-cu pompita,
-tip seringa.

Pompele de san electrice se gasesc in mai multe variante:

A)
Pompe de san electrice simple mono sau bifazice
Pompe de san electrice duble mono sau bifazice

Pompele de san electrice duble golesc ambii sanii simultan, ceea ce inseamna economie de timp.
Multe pompe de san electrice sunt bifazice, adica imita modul in care se hranesc sugarii: incep cu pompari scurte si rapide pentru a stimula fluxul de lapte si apoi trec la un ritm normal de extragere a laptelui.

B)
Pompe de san cu sistem inchis (Pompa Medela, Pompa Spectra)
Pompe de san cu sistem deschis

Acum exista pompe cu sistem inchis si cu sistem deschis. Primele includ o membrana care impiedica laptele sa ajunga la motorul pompei. Astfel, laptele nu va fi contaminat cu bacterii iar piesele componente se pot doar spala si nu este nevoie sa fie sterilizate. In cazul celor cu sistem deschis exista posibilitatea ca laptele sa ajunga la motor prin furtunul care leaga zona de colectare de partea electrica. Din acest motiv, furtunul pompei trebuie sa fie spalat si sterilizat dupa fiecare folosire a pompei.

C)
Pompe de san cu baterii
Pompe de san sau alimentator la retea, USB, sau auto

Pompa manuala sau electrica, ce sa aleg? Criterii pro si contra in alegerea unei pompe de san

Pompele electrice sunt mai scumpe in comparatie cu pompele manuale.

Pompa electrica nu necesita prea mult efort fizic in comparatie cu cea manuala.

Pompa de san manuala necesita actionarea unui maner cu mana, in timp ce pompa electrica se foloseste de un motor electric pentru a aspira laptele.

Utilizarea unei pompe manuale cere mai mult timp si este recomandata mamelor care mulg laptele cel mult o data pe zi. Poate fi utilizata pentru golirea completa a sanului atunci cand exista lapte rezidual ce nu a fost consumat de bebelusi.

Pentru folosirea ocazionala sunt potrivite pompele manuale, dar pentru colectarea de mai multe ori pe zi sunt recomandate pompele de san electrice.

Daca aveti putin timp la dispozitie o buna varianta este pompa electrica dubla, utilizata simultan la ambii sani.

In multe cazuri exista accesorii precum pungile speciale de pastrare a laptelui ce pot fi prinse de pompa pentru a putea fi congelate ulterior.

Intretinerea pompei de san

De regula, pentru diafragma, supapa si cupa pompei producatorii folosesc silicon iar pentru restul accesoriilor – polipropilena sau PVC.

Curatarea si sterilizarea fiecarei piese a pompei de san, cu exceptia motorului electric, sunt obligatorii la cumparare si dupa fiecare pompare.
In caz contra piesele pot mucegai si capata un miros de alterat.

Piesele se spala cu apa si sapun lichid sau de vase fara miros, dupa fiecare utilizare, apoi piesele se fierb pentru cinci minute in apa pentru a fi sterilizate sau in cuptorul cu microunde.

Atentie anumite piese nu se pot steriliza la cald si se pot utiliza solutii de sterilizare la rece, este bine sa cititi si sa respectati instructiunile producatorului pompei.

Date de contact
Pagina web: pompasan.ro
E-mail: office[at]pompasan.ro
Telefon: 0736 190 122
Bucuresti

Source