Boilerele sunt echipamente folosite pentru încălzirea apei curente. Apa de pe coloană se acumulează într-un cazan şi este încălzită prin diferite tipuri de combustibili. Pe lângă aceste criterii, boilerele se diferenţiază şi în funcţie de dimensiune sau putere. Iată care sunt cele mai folosite tipuri de boilere şi ce particularităţi de funcţionare are fiecare:

Boiler electric

Boilerele alimentate electric reprezintă o soluţie potrivită în orice loc unde există reţea de energie sau un generator. Din punct de vedere al capacităţii, modelele de boiler electric variază de la 10 până la peste 200 de litri. Sunt printre dispozitivele cel mai simplu de instalat, au circuite clare pentru intrarea şi evacuarea apei şi au nevoie de o priză cu protecţie pentru a fi puse în funcţiune. În bucătărie, modelele compacte, de capacitate mică, pot fi instalate deasupra sau sub chiuvetă. Pentru baie vei avea nevoie de un cazan de cel puţin 50 de litri, dimensiunile crescând în funcţie de numărul de membri ai familiei. Cu ajutorul unui termostat, boilerul intră în funcţiune numai atunci când temperatura apei din cazan scade sub o anumită valoare. Având în vedere creşterea preţurilor la energie, se recomandă alegerea modelelor cu clasă de eficienţă energetică mare. O altă metodă de economisire a energiei este fixarea unei temperaturi mai mici de încălzire a apei. Boilerul electric poate fi folosit atât ca sursă primară de alimentare cu apă caldă, cât şi ca auxiliar al altei instalaţii prezente în clădire.

Boiler pe gaz

Boilerele alimentate cu gaz se folosesc mai rar ca sursă primară de apă caldă. De cele mai multe ori, utilizatorii îl aleg pentru capacitatea de a oferi instant apă caldă în baie sau la bucătărie, fără a pune în funcţiune centrala termică. Pe lângă racordul de alimentare cu gaz şi instalaţia sanitară pentru apă, boilerele pe gaz au o parte electrică integrată şi un afişaj electronic prin care poţi controla opţiunile disponibile. Spre deosebire de modelul electric, care stochează apă caldă în cazan, boilerul pe gaz o încălzeşte instant, cu un anumit debit de litri pe minut. Din acest motiv, un astfel de boiler nu poate alimenta decât un punct de consum. Eficienţa energetică este esenţială şi în acest caz, având în vedere că boilerul va consuma atât curent, cât şi gaz.

Boiler cu combustibili solizi

Alternativa la sursele de încălzire electrică sau pe gaz sunt boilerele cu combustibili solizi. În partea superioară au un cazan de mari dimensiuni, în timp ce baza acestora este reprezentată de un soclu cu focar şi cenuşar integrat. Asemenea sobelor sau centralelor pe lemne, în boilerul alimentat cu combustibili solizi pot utiliza, pe lângă lemn, brichete din cărbune, huilă sau lignit. Elementele de siguranţă au în vedere presiunea maximă a apei – atunci când este depăşită intră în funcţiune o supapă care evacuează aburul din cazan.

Boiler termoelectric

Pentru locuinţele în care funcţionează o instalaţie de energie termică bazată pe combustibili solizi, soluţia optimă pe timp de iarnă este oferită de boilere cu serpentină. Boilerul mixt este asemănător cu boilerele electrice, doar că are în plus câte o conductă cu agent termic de tur şi retur pentru fiecare serpentină din interior. În funcţie de dimensiuni, boilerul poate avea una sau două serpentine. Principiul de funcţionare este acelaşi ca la boilerele electrice, doar că ţevile din caloriferul din baie trec prin serpentina integrată în cazan, agentul termic încălzind apa fără a consuma energie electrică. În restul anului, când centrala termică nu este funcţională, încălzirea apei se face electric. Din acest motiv, boilerele au şi butoane pentru mod de funcţionare de vară, respectiv iarnă.

Boilerele utilizează tehnologia specifică fiecărui combustibil care le alimentează în parte. Modelul ideal este cel care se potriveşte cel mai bine nevoilor casei şi familiei tale în funcţie de locaţie şi număr de utilizatori.

Source