În primul rând este util să cunoști categoriile în care se împart acestea:

După durata de utilizare: de unică folosință, reutilizabile și cu purtare continuă;

În funcție de afecțiunea pe care o corectează: monofocale, torice și progresive;

În funcție de tipul de material: moi, dure și hibride;

După dimensiune: corneene (cu diametru mic) și sclerale (cu diametru mare);

După scopul utilizării: corectoare, cosmetice (modificarea culorii irisului), pentru ochi uscați, terapeutice etc.

Ce tipuri de lentile de contact ți se potrivesc

După controlul oftalmologic, specialistul îți recomandă lentile de contact care să se potrivească nevoilor și dorințelor tale. Acesta ia în calcul atât afecțiunea ochiului, cât și alte aspecte asociate, precum sensibilitate crescută, stil de viață și așteptările tale.  

Alergii

Pentru persoanele cu alergii sunt potrivite lentile de unică folosință, cu înlocuire zilnică. Acestea nu au depuneri de proteine sau alergeni, deoarece se aruncă după utilizare. Nu necesită îngrijire specială și ai mereu certitudinea că sunt corect dezinfectate, pentru că în fiecare zi porți o nouă pereche, sigilată și curată. 

Ochi sensibili și uscați

Dacă ai aceste probleme, pentru tine sunt recomandate lentile moi, din hidrogel. În funcție de afecțiunile oculare asociate, este posibil ca medicul specialist să îți ofere alt tip de lentile, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru orice defect de vedere. 

Miopie sau hipermetropie

Dacă nu vezi bine la distanță sau de aproape, lentilele de contact monofocale sunt potrivite pentru tine. Acestea au un singur punct focal și corectează fie miopia, fie hipermetropia. Pentru dioptrii mari sunt ideale lentile dure, chiar dacă acomodarea poate fi mai îndelungată.

Astigmatism

Pentru astigmatism trebuie să folosești lentile torice, făcute special pentru această afecțiune, ce corectează imperfecțiunea curburii corneei sau a cristalinului. În timp ce lentilele obișnuite se rotesc când clipești, cele torice revin mereu în aceeași poziție, astfel încât zona specială de pe acestea să fie în locul potrivit pentru a-ți oferi o vedere clară. 

Presbiopie

Apare cu înaintarea în vârstă și se poate corecta cu lentile de contact progresive. Acestea au mai multe puncte focale, iar trecerea de la unul la altul se face lin, fără linii de demarcație. Permit vederea clară atât la depărtare, cât și la apropiere.

Aplicarea lentilelor de contact

Primul aspect de care trebuie să ții cont este igienizarea corespunzătoare a mâinilor. Nu manevra lentilele de contact dacă nu te-ai spălat în prealabil cu apă și săpun. De asemenea, nu refolosi o lentilă care a căzut, fără să o dezinfectezi cu soluție specială. 

Pune lentila pe degetul arătător, cu marginile în sus. Este indicat să începi cu cea pentru ochiul drept, astfel încât să îți creezi o rutină. Procedează în acest fel mai ales dacă ai dioptrii diferite, pentru a nu încurca lentilele. 

Înainte de o aplica pe marginea corneei sau pe partea albă a ochiului, dezinfectează lentila de contact cu puțină soluție. Nu folosi niciodată apă, deoarece nu o vei curăța corespunzător. Cu cealaltă mână, trage ușor de pleoape, apoi pune lentila de contact și clipește de câteva ori pentru a se așeza corect.

Consultă medicul oftalmolog pentru a stabili ce tip de lentile de contact este potrivit pentru tine. De asemenea, acordă o atenție deosebită îngrijirii și igienizării lentilelor, pentru a reduce riscul de infecții oculare și disconfort la purtare. 

Source