Investigatia RMN, sau rezonanta magnetica nuclera, este o metoda imagistica de diagnostic ce utlizeaza campuri magnetice si frecvente radio care ajuta la obtinerea de imagini de rezolutie inalta a organelor interne, tesuturilor si diferitor zone ale organismului.
Rezonanta magnetica nucleara, fenomenul fizic aflat la baza acestei investigatii, a fost descris pentru prima data de catre fizicianul Isidor Rabi, performanta pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1944. Acest fenomen se poate observa atunci cand asupra unei substante aflate intr-un camp magnetic se aplica unde radio.
Aceasta este o tehnica performanta cu o precizie inalta, fiind in acelasi timp nedureroasa, non-invaziva, sigura si rapida. RMN-ul se utilizeaza nu doar pentru stabilirea unui diagnostic, cat si pentru urmari evolutia bolilor si evaluarea eficientei unor tratamente.
Ce presupune investigatia?
Aparatul de RMN este unul de dimensiuni mari si cu forma cilindrica. In interiorul cilindrului se afla o masa pe care pacientul va sta intins pe parcursul examinarii. In jurul pacientului, aparatul RMN va crea un camp magnetic si va trimite unde radio. Campul magnetic si radiofrecventa modifica temporar alinierea atomilor de hidrogen din organismul pacientului. La revenirea la pozitia initiala, atomii de hidrogen trimit semnale radio detectabile.
Aceste semnale radio sunt captate de un computer specializat, care le analizeaza si le transforma in imagini cu ajutorul unei formule matematice. La finalul procesului, pe monitorul aparatului RMN vor fi afisate imagini 2D sau 3D ale regiunii investigate, in functie de software-ul folosit.
Ce afectiuni pot fi identificate prin intermediul unui aparat RMN?
RMN-ul se recomanda in special pacientilor ce sufara de urmatoroarele tipuri de afectiuni:
- Afectiuni cerebrale;
- Afectiuni oncologice;
- Afectiuni la nivelul coloanei vertebrale;
- Afectiuni ale sistemului muscular/scheletic (rupturi de ligamente, de menisc, artrita).
In ce consta pregatirea pentru procedura RMN?
Daca medicul nu va face recomandari speciale, va puteti urma rutina zilnica, in general evitand sa consumati alimente cu aproximativ 3-6 ore inaintea investigatiei.
De asemenea, inainte de a incepe examinarea va trebuie sa dati jos orice obiect de metal aveti asupra dumneavoastra, precum bijuteriile, ceasul, ochelarii de vedere sau agrafele. Desi nu exista restrictii in ceea ce priveste tatuajele, anumite tatuaje cu pigmenti metalici pot provoca o senzatie de caldura locala.