Pentru a trece peste aceste probleme, mulţi dintre ei apelează la terapia cognitiv-comportamentală. Aşadar, datorită beneficiilor şedinţelor de terapie, cei mai mulţi pacienţi au putut să vindece în cel mai scurt timp afecţiunile de care sufereau şi care le afecta viaţa într-un mod negativ. În cazul în care doreşti să apelezi la terapia cognitiv-comportamentală, dar nu eşti sigur de beneficiile acesteia, îţi vom oferi câteva informaţii esenţială despre această practică.

Ce este terapia cognitiv comportamentală

Pentru început trebuie să ştii ce este acest tip de terapie. Terapia cognitiv-comportamentala, cunoscută şi sub denumirea de TCC, este o formă de tratament psihologic, extrem de folosită, care s-a dovedit de-a lungul timpului foarte utilă pentru combaterea unei serii de probleme. Aşadar, această terapie este utilizată pentru a vindeca depresia, tulburările de anxietate, dependenţă de alcool şi substanţe interzise, tulburări de alimentaţie şi boli psihice severe. Diferite studii susțin ca TCC îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii, iar acest tip de terapie este mult mai eficientă comparativ cu alte practici psihologice sau medicamente psihiatrice. Astfel, TCC este o abordare nouă, care are un impact vizibil asupra vieţii noastre şi care diferă de foarte multe alte tipuri de tratament psihologic.

Specialiștii de la Puterea Minții abordează cele mai moderne tehnici în terapia cognitiv-comportamentală.

Terapia cognitiv-comportamentală se bazează în mare parte pe modul în care individul gândeşte. Astfel, sunt descoperite modurile de gândire defectuoase sau complet inutile. Prin această terapie, tiparele comportamentale învăţate inutil de către indivizi vor fi gestionate mult mai uşor. Persoanele care suferă de anumite probleme psihologice vor învăţa cele mai bune modalităţi de a face faţă unor astfel de tipare, ameliorând astfel simptomele. Terapia cognitiv-comportamentală implică de cele mai multe ori efortul individului de a schimba tiparul de gândire, astfel încât calitatea vieţii să se îmbunătăţească. Sunt utilizate diferite strategii în cadrul şedinţelor de terapie, iar printre acestea se numără:

Învăţarea recunoaşterii distorsiunii în gândire şi reevaluarea realităţii. Aceste distorsiuni creează deseori probleme. De cele mai multe ori acestea ar trebui raportate la realitate. În acest mod putem obţine o mai bună înţelegere a comportamentului, precum şi a motivaţiei. Astfel, folosind abilităţile de rezolvare a problemelor, vei putea depăşii aceste momente grele.

Specialiştii în TCC folosesc diferite strategii, iar printre acestea să numără şi:

–          Înfruntarea temerilor, în loc să le eviţi.

–          Jocul de rol, pentru a te pregăti să ai interacțiuni cu un potenţial problematic.

–          Dezvoltarea capacităţii de a îţi calma mintea şi de a-ţi relaxa corpul

Nu toate TCC utilizează aceste strategii, ci de cele mai multe ori psihologul şi pacientul lucrează împreună, dezvoltând o bună relaţie profesională, astfel încât să poată soluţiona problema eficient. Acest tip de terapie ajută persoanele să devină proprii terapeuţi. Prin numeroase exerciţii şi sesiuni, pacienţii sunt ajutaţi să îşi dezvolte propriile abilităţi de coping, prin care, ulterior, pot învăţa cum să îşi schimbe propria gândire, emoţiile negative şi comportamentul.

Acest tip de terapie pune accentul pe dezvoltarea ulterioară a clientului, după terminarea şedinţelor. La finalul sesiunilor de terapie, pacientul/clientul va putea să îşi controleze singur emoţiile şi comportamentul.

Source