Acest tip de radiografie, cunoscută ca radiografie panoramică dentară, poartă denumirea de ortopantomografie, nume provenit de la primul echipament din lume care a realizat acest tip de radiografie, Orthopantomograph, produs de firma Instrumentarium din Finlanda, între anii 1961 și 1964.
Ortopantomografia (OPG) este, în prezent, cea mai utilizată formă de radiografie extraorală.
Ce este o radiografie panoramică?
O radiografie panoramică este o radiografie bidimensională care utilizează raze X și surprinde o imagine a întregii guri a pacientului.
De ce am nevoie de o radiografie panoramică?
Există o serie de motive pentru care cei de la YTS Dental View recomandă radiografia panoramică, inclusiv:
– Îngrijire îmbunătățită. O radiografie panoramică permite să se examineze capul, gâtul și maxilarul pacientului, și modul în care acestea funcționează împreună ca un întreg, ceea ce înseamnă că se poate identifica mai ușor chisturile, tumorile, anomaliile maxilarului și cancerul oral.
– Detectare timpurie. Deoarece o radiografie panoramică oferă o vedere cuprinzătoare a întregii guri, putem observa problemele dentare la debutul acestora. Detectarea precoce are ca rezultat de obicei un tratament minim invaziv și mai puțin costisitor, spre deosebire de problemele descoperite deja în stadiu avansat.
– Viață prelungită. Din păcate, cancerul oral are o rată ridicată a mortalității. Asta pentru că de multe ori nu este surprins în stadiile incipiente. Cu o radiografie panoramică, se poate îmbunătăți probabilitatea identificării timpurii a cancerului oral, când este cel mai ușor de tratat.
– Descoperiți modificările. Reluarea unei radiografii panoramice la fiecare 3-5 ani ne permite să vedem modificările care apar în timp. De exemplu, se poate vedea dacă dinții se schimbă sau dacă prezintă anomalii.
– Util pentru diferite etape. La copii, este folosită radiografia panoramică pentru a evalua necesitatea îngrijirii ortodontice. Acest tip de radiografie este folosită și la adolescenți din același motiv, precum și pentru a analiza modul în care măselele de minte se dezvoltă. Atât pentru adulți, adolescenți, cât și pentru copii o radiografie panoramică este utilizată pentru a detecta semnele de avertizare timpurie ale problemelor stomatologice și are ca scop obținerea informațiilor pentru a putea evalua corect sănătatea orală, pentru a formula un diagnostic corect sau pentru a aprecia succesul unui tratament.
Cum se realizează o radiografie dentară panoramică?
– Sunt îndepărtate toate obiectele metalice pe care pacientul le poartă (bijuterii, ochelari, agrafe, etc.);
– Se îmbracă pacientul cu un șorț care conține plumb pentru protecție;
– Este poziționat pacientul pentru realizarea radiografiei, i se va poziționa un obiect steril între dinți, iar mâinile vor fi așezate pe două mânere special concepute;
– Medicul radiolog părăsește încăperea, aparatul executând o rotație timp de 15-20 secunde;
– În ultima etapă, rezultate sunt vizibile pe loc, pe monitorul calculatorului.
În cadrul Centrelor de Radiologie Dentară Digitală YTS Dental View, o radiografie panoramică dentară digitală efectuată cu aparatură digitală Morita sau Planmeca expune pacientul unei doze de 6 – 9 μSv, în condițiile în care doza medie de radiaţie naturală zilnică este de 4 – 7 μSv.
Iată cele 8 locații YTS Dental View:
1. CENTRUL PIAȚA MUNCII
Șoseaua Mihai Bravu 223, București
2. CENTRUL LUJERULUI
Bulevardul Iuliu Maniu 17, București
3. CENTRUL PROGRESULUI (VULCAN)
Bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 29 A, București
4. CENTRUL AVIATORILOR
Bulevardul Aviatorilor 63, București
5. CENTRUL PIAȚA SUDULUI
Șoseaua Olteniței 87, București
6. CENTRUL CRÂNGAȘI (ÎN CURÂND)
Calea Crângași 29, clădirea Mega Image, etaj 1
7. CENTRUL COLENTINA (ÎN CURÂND)
Șos. Colentina 23, bloc 1B, IRTA, parte
8. CENTRUL ORADEA
Str. Republicii 30, Centrul Comercial Crișul, parter, Oradea