Ce sunt alunițele și de ce trebuie îndepărtate?

Despre  îndepărtarea unei alunițe. Alunițele sunt excrescențe de piele, de culoare maro sau neagră, și sunt cauzate de gruparea celulelor pigmentare ale pielii, numite melanocite. Alunițele pot fi proeminente sau plate și pot să apară oriunde pe corp. Folosind o varietate de tehnici diferite, dr. Raluca Harnagea poate elimina în siguranță și eficient alunițele de pe orice parte a corpului. Procesul de îndepărtare a alunițelor este practic nedureros pentru majoritatea pacienților, iar recuperarea este foarte rapidă. Partea și mai bună este că îndepărtarea unei alunițe constituie soluția permanentă la această problemă cosmetică comună. Deși ar trebui să continuați să vă vizitați în mod regulat medicul specialist pentru a vă menține pielea sănătoasă și pentru a verifica starea celorlalte alunițe, nu ar trebui să observați schimbări neplăcute în urma procedurii de îndepărtare a unei alunițe. Dimpotrivă, pielea ar trebui să arate mai bine ca niciodată, iar asta ar trebui să vă sporească încrederea în sine. 

Ce beneficii oferă procedura de îndepărtare a unei alunițe?

În timp ce unul dintre principalele beneficii ale eliminării unei alunițe este de ordin estetic, principala preocupare a medicului specialist este starea de sănătate a pacientului pe termen lung. Alunițele pot deveni canceroase și, dacă această afecțiune nu este diagnosticată rapid, celulele afectate se pot răspândi în alte părți ale corpului. Prin procedura de îndepărtare a aluniței, se va preveni răspândirea celulelor canceroase și precanceroase. Rezultatele pentru majoritatea pacienților sunt permanente, iar pacienții pot reveni la stilul obișnuit de viață imediat după îndepărtarea unei alunițe vizibile sau suspecte. Procedura poate fi efectuată în cazul oricărui pacient, indiferent de tipul și de nuanța pielii sale. Dacă vă confruntați cu problema unei alunițe inestetice sau îngrijorătoare, dr. Raluca Harangea se va dedica sănătății și bunăstării dumneavoastră și vă va recomanda cele mai potrivite opțiuni de tratament. 

Care este diferența dintre îndepărtarea aluniței și o biopsie?

Orice aluniță care suferă modificări pe parcursul timpului trebuie să fie examinată. Modificările legate de culoare, formă și dimensiune ar putea însemna că celulele sunt precanceroase sau canceroase, fiind astfel necesară o biopsie, precum și îndepărtarea aluniței cât mai curând posibil. Atunci când efectuează o biopsie a aluniței, medicul prelevează o mostră mică din celulele unei alunițe prin raderea delicată a suprafeței aluniței și a pielii înconjurătoare cu un bisturiu ascuțit. Această procedură se efectuează cu anestezic local și durează doar câteva minute. Proba rezultată va fi examinată pentru a se determina dacă celulele sunt normale sau prezintă semne de cancer. Pe de altă parte, îndepărtarea unei alunițe poate fi efectuată din motive estetice sau medicale. În timpul procedurii de îndepărtare a aluniței, medicul va avea grijă să îndepărteze toate celulele aluniței, altfel alunița se poate răspândi sau, și mai grav, celulele canceroase dintr-o aluniță se pot răspândi în alte zone. După îndepărtarea aluniței, este recomandat să vă prezentați la medic pentru ca acesta să vă poată verifica recuperarea. Pentru a vă menține pielea sănătoasă și pentru a vă ține sub control alunițele, este indicat să vă prezentați la medic cel puțin o dată pe an.

Source