Mentinerea sanatatii orale este importanta in fiecare etapa a vietii. Cu toate acestea, este esential sa ai in vedere ca exista probleme de sanatate carora trebuie sa le acorzi mai multa atentie la anumite varste. Imbatranirea are un impact semnificativ asupra sanatatii orale generale, asadar varstnicii trebuie sa fie mai atenti in ceea ce priveste modul in care isi ingrijesc dintii si gingiile.

Iata care sunt problemele de care oamenii in varsta ar trebui sa fie constienti in legatura cu sanatatea orala.

​Cariile dentare

Pe masura ce imbatranim, exista un risc tot mai mare ca gingiile sa se retraga de pe dinti. Recesiunea gingivala presupune dezvaluirea de prea multa suprafata dentara, precum si a radacinilor dintilor. In timp ce dintii sunt acoperiti cu un invelis protector dur numit smalt, radacinile dentare nu sunt. Asta inseamna ca placa bacteriana poate ataca tesutul moale al radacinilor dentare, cauzand chiar si carii ale radacinilor.

De asemenea, cariile in jurul marginilor plombelor este comuna in randul oamenilor in varsta. In timp, plombele se pot slabi sau se pot rupe, iar aceste rupturi pot fi ascunzisuri perfecte pentru bacteriile care pot duce la degradarea dintelui.

​Gura uscata

Peste 500 de medicamente diferite pot provoca uscaciune a gurii, asadar in randul persoanelor in varsta, care obisnuiesc sa ia medicamente, acest risc este destul de ridicat. Saliva pe care o produce corpul in mod natural actioneaza ca o clatire, spaland particulele de mancare, precum si acidul produs de placa bacteriana. Prin urmare, o reducere a salivei poate duce la mai multe carii. Printre medicamentele care pot provoca uscaciune a gurii se numara cele pentru tratarea alergiilor, astmului, hipertensiunii arteriale, colesterolului crescut, durerii, anxietatii, bolii Parkinson si bolii Alzheimer.

Modalitatile de prevenire a gurii uscate includ utilizarea unui spray sau a unei ape de gura, consumul de mai multa apa, utilizarea gumei de mestecat pentru a stimula productia de saliva, limitarea consumului de cafea, alcool si bauturi carbogazoase.

​Pierderea dintilor

Potrivit cercetarilor, adultii de peste 65 de ani si-au pierdut in medie 13 din cei 32 de dinti. Cu toate acestea, pierderea dintilor poate fi prevenita. Controalele si curatarile stomatologice regulate, efectuate de doua ori pe an, ajuta la conservarea dintilor ramasi si asigura ingrijire adecvata oricaror implaturi, punti sau proteze dentare.

Pierderea dintilor poate fi cauzata de carii, boala parodontala sau, pur si simplu, de uzura. Unul dintre motivele pentru care boala parodontala este atat de raspandita in randul adultilor este ca nu prezinta durere decat in stadiul avansat. Daca bolile gingivale sunt lasate netratate, gingiile pot incepe sa se indeparteze de dinti si sa formeze spatii adanci numite buzunare, unde se pot aduna particule de alimente si mai multa placa bacteriana. Boala gingivala avansata (parodontoza) poate distruge in cele din urma gingiile, oasele si ligamentele care sustin dintii, cauzand caderea acestora.

Descopera cateva cazuri de boli orale rezolvate in cabinetul Eiffelpraxis.ro !

Source