Cariile sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni dentare, ceva de care aproape toata lumea sufera la un moment dat. Acestea sunt niste leziuni carioase in dinte, care apar atunci cand exista o deteriorare a suprafetei smaltului, ce provoaca expunerea stratului dentinar al dintelui.

Cariile pot fi dureroase si, daca nu sunt tratate imediat, pot duce la probleme mai severe, inclusiv la pierderea dintilor. O obturatie a cariei dentare inlocuieste smaltul pierdut, prevenind infectia si orice deteriorare ulterioara a dintelui.

Deoarece aceasta afectiune este atat de des intalnita, exista o multime de informatii eronate ce graviteaza in jurul ei. Sa aruncam o privire asupra celor mai des intalnite 5 mituri despre cariile dentare.

​Mit 1: Zaharul este singura cauza a cariilor dentare.

Adevar: Alimentele si bauturile bogate in zahar sunt, intr-adevar, una dintre principalele cauze ale cariilor dentare. Cu toate acestea, dentistii au ajuns la concluzia ca nu doar dulciurile sunt periculoase pentru sanatatea dintilor, ci orice aliment bogat in carbohidrati, inclusiv painea, pastele si cartofii.

Uscaciunea excesiva a gurii este un alt factor care poate duce la aparitia cariilor. Saliva contine buicarbonat, calciu si fosfat, care ajuta la refacerea smaltului dintilor si la neutralizarea aciditatii placii bacteriene. Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele, pot provoca uscaciune a gurii (xerostomie), ceea ce duce la lipsa productiei de saliva si la un risc mare de a dezvolta carii dentare.

​Mit 2: Cariile la dintii de lapte nu sunt ingrijoratoare.

Adevar: S-ar putea sa crezi ca nu trebuie sa iti faci griji cu privie la cariile din dintii primari, deoarece acesti dinti vor cadea oricum. Trebuie stiut insa ca o carie nu afecteaza doar un dinte, ci poate provoca, de asemenea, probleme cu structura maxilarului, cresterea dintilor si ocluzia. In plus, infectiile cu bacterii pot afecta dintii definitivi. Din acest motiv, este esential sa tratam toate cariile, chiar si cele care afecteaza dintii de lapte.

​Mit 3: Cariile dentare prezinta intotdeauna simptome.

Oamenii presupun adesea ca stiu ca au o carie atunci cand simt durere la un dinte. Din pacate, pana cand apare durerea, caria este cel mai probabil avansata. Este mult mai bine sa detectezi cariile devreme. Cum arata o carie dentara? Culorile si dimensiunile cariei variaza in functie de stadiul in care este aceasta, asadar nu o poti vedea singur de cele mai multe ori.

In stadiile incipiente, o carie apare ca o mica pata alba sub suprafata smaltului. In acest stadiu, caria poate fi tratata cu fluor si o igiena dentara imbunatatita. O carie mai avansata va necesita o obturatie dentara. Prin urmare, este important sa mergi la un control stomatologic un mod regulat, o data la 6 luni, astfel incat sa poti descoperi cariile cat mai devreme posibil.

​Mit 4: Obturatiile (plombele) dentare pot fi doar din amalgam.

Adevar: Cel mai obisnuit tip de plomba dentara era inainte amalgamul, aceasta fiind cunoscuta si sub numele de plomba de argint. Amalgamul este un amestec de mai multe elemente. Pe langa argint, amalgamul contine cupru, zinc, staniu si mercur. In zilele noastre, insa, tehnologia a avansat, iar stomatologii folosesc diverse plombe dentare de diferite materiale, rezistente si culori. Soiurile includ: compozit, ceramica si ionomer de sticla.

​Mit 5: Plombele dentare trebuie inlocuite in mod regulat.

Adevar: Plombele dentare din ziua de azi sunt concepute pentru a fi de lunga durata. Atata timp cat nu intampini probleme in utilizarea lor, iar medicul dentist nu observa niciun semn de uzura sau crapatura, plombele pot dura foarte mult, chiar si zeci de ani.

Cariile dentare pot aparea, asadar, chiar daca ai o igiena dentara perfecta si nu ai nimic vizibil. Tocmai de aceea, este bine sa ajungi in cabinetul stomatologic pentru verificari de rutina.

octombrie 30th, 2021 by

Source