Acest tip de miere este obținută prin polenizarea florilor plantei de Manuka (Leptospermum scoparium) de către albine. Planta crește exclusiv în Noua Zeelandă.
Iată care sunt beneficiile mierii de Manuka și cum o alegi un produs de calitate.
Beneficiile mierii de Manuka?
Printre cele mai importante beneficii pe care le oferă mierea de Manuka se numără următoarele:
1. Îmbunătățește digestia
Consumul regulat de miere de Manuka poate ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil – constipație, diaree, tranzit intestinal lent, dureri abdominale (1).
De asemenea, poate reduce inflamația în cazul persoanelor cu rectocolită ulcerativă (boală inflamatorie intestinală) (1).
Nu în ultimul rând, mierea de Manuka poate fi eficientă ca adjuvant în tratamentul infecției cu Clostridium difficile, care provoacă diaree severă (1).
2. Favorizează vindecarea leziunilor cutanate
Datorită proprietăților antibacteriene, aplicarea topică a mierii de Manuka previne infectarea rănilor. În plus, aceasta stimulează vindecarea leziunilor cutanate, cum ar fi (1):
Ulcerații picior diabetic
Infecții cutanate
Arsuri
Incizii ale pleoapei după intervenție chirurgicală
Acnee
3. Promovează sănătatea orală
Cariile și parodontoza sunt cauzate de placa bacteriană. Chiar dacă are zaharuri în compoziție, mierea de Manuka atacă bacteriile patogene din cavitatea orală, asociate cu gingivită și carii.
4. Calmează durerile în gât
Mierea de Manuka poate ameliora durerile și inflamația în gât, datorită efectelor antibacteriene, antivirale și emoliente. De asemenea, poate ameliora mucozita (inflamație și ulcerații ale esofagului), efect advers al chimioterapiei la pacienții oncologici (1).
5. Poate preveni ulcerele gastrice
Mierea de Manuka este considerat un agent antibacterian eficient împotriva bacteriei Helicobacter pylori. Astfel, alimentul poate preveni ulcerul gastric cauzat de această bacterie (1).
6. Poate reduce complicațiile fibrozei chistice
Infecțiile respiratorii sunt comune la pacienții cu fibroză chistică. Mierea de Manuka ar putea inhiba creșterea bacteriilor răspunzătoare de aceste infecții, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa (1).
Cum alegi mierea de Manuka?
Nu orice miere de Manuka se asociază cu beneficii. Tu știi cum te asiguri că produsul ales este de calitate superioară?
Calitatea mierii de Manuka se măsoară în factorul UMF (Unique Manuka Factor), care indică nivelul de metilglioxal (MGO) prezent. Factorul UMF poate varia de la 5+ la 20+ (2).
Este recomandat să alegem un produs cu factor UMF de 10+.sau mai mult, pentru a ne bucura de efectele benefice ale mierii de Manuka (2).
De asemenea, este important să optezi pentru o miere certificată UMF (2).
Precauții
Consumul de miere de Manuka se asociază cu riscuri în cazul:
Pacienților cu diabet zaharat: Toate tipurile de miere au un conținut ridicat de zaharuri, deci pot crește glicemia. Discută cu medicul înainte de a consuma miere de Manuka (1, 2).
Persoanelor alergice la albine: Dacă prezinți alergii la albine, nu este indicat să consumi miere de Manuka (1, 2).
Copiilor mici: Niciun tip de miere nu trebuie administrat la copiii sub 1 an, din cauza riscului de botulism – intoxicație cu toxina botulinică (1).
Așadar, mierea de Manuka poate fi considerată un adevărat superaliment, datorită beneficiilor sale. Bineînțeles, mierea de Manuka se utilizează ca supliment alimentar și nu înlocuiește o alimentație echilibrată.
Referințe:
Berkheiser, Kaitlyn. “7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science.” Healthline, Healthline Media, 29 Mar. 2018, www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits. Accessed 18 July 2022.
Watson, Stephanie. “How to Select Manuka Honey and What It’s Used For.” Healthline, Healthline Media, 19 Nov. 2020, www.healthline.com/nutrition/how-to-select-manuka-honey. Accessed 18 July 2022.