Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi sinonimă cu abilitatea de a o folosi. Peste 80% dintre cei cu vârste între 15 şi 24 de ani sunt online în întreaga lume. Acest fapt lasă impresia falsă cum că, având acces la tehnologiile digitale, oamenii, în special tinerii, învaţă automat şi cum să le folosească eficient.  În România, doar 50% dintre tineri au competențe digitale de bază sau mai înalte, conform Eurostat.
Există astfel o diferenţă majoră între cum ne autoevaluăm nivelul de abilităţi IT şi rezultatele obţinute după teste practice.

Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat.
Dacă tinerii nu au acces la educaţie digitală în mod formal şi structurat, s-ar putea ca niciodată să nu deblocheze pe deplin potenţialul tehnologiei digitale pentru ei ca elevi, angajaţi, antreprenori sau cetăţeni. Tinerii nu deţin competenţe digitale în mod firesc pentru a utiliza tehnologia în siguranţă şi eficient, iar aptitudinile dobândite în mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete.
Programele internaţionale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat în şcoli din întreaga lume, sunt esențiale pentru conştientizarea şi validarea propriilor aptitudini digitale reale, pentru obținerea sau păstrarea unui loc de muncă, a unui venit mai mare sau accesul la un program de studiu performant.

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, îşi echivalează examenul de Competenţe digitale de la Bacalaureat cu certificarea ECDL.
Până la Bacalaureatul trecut, peste 100 000 de liceeni au beneficiat de această oportunitate, susţinând un BAC mai relaxat, cu mai mult timp de pregătire pentru alte materii.
Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea acestora în practică pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional.

ECDL oferă o metodă clară, standardizată şi continuu actualizată de dezvoltare şi probare corectă a competenţelor digitale.
ECDL ROMANIA reafirmă importanţa competențelor digitale validate, certificarea acestora reprezentând o soluţie pentru eliminarea decalajului digital din România.

Dezvoltarea aptitudinilor IT reale şi certificate joacă un rol critic în revigorarea economiei României, prin educarea unei forțe de muncă inovatoare și minimizarea diviziunii digitale, fiind parte integrantă din succesul înregistrat prin promovarea unei creșteri inteligente, susținute și inclusive.
Toate persoanele din România care se vor înscrie în programul de certificare IT ECDL începând cu 1 februarie  până la finalul lunii mai, vor intra automat în Tombola ECDL Clickştigă, având şansa ca, lunar, să câştige o tabletă oferită de ECDL ROMANIA. Înscrierea se poate face la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din România.

ECDL în educaţie:
ü  Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.
ü  Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile dacă obţin una dintre certificările ECDL PROFIL DIDACTIC.
ü  ECDL include şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3D Printing (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.
ü  Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D a fost aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu.

ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL.

ECDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.
Calitatea şi reputaţia ECDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi  aderarea consecventă la standardele ECDL de asigurare a calității.

ECDL / ICDL – standardul internaţional pentru competenţe digitale
Contact: [email protected], 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

Source