„Puțini pictori – se scrie în prezentarea evenimentului – au lăsat în urmă atâtea autoportrete ca Vincent van Gogh. Narcisism? Lipsă de modele? Disperarea omului lucid, incapabil să se desprindă de întrebările privitoare la rost (al său și al lumii)? Fapt e că avem de-a face cu peste 35 de tablouri în care marele olandez se privește. Și în care, privindu-se, ne privește pe noi înșine. Susținută de istoricul Cosmin Ungureanu, conferința trece în revistă aceste autoportrete, descoperind în ele un mod optim de a revizita atât viața, cât și opera artistului.“
Cosmin Ungureanu este istoric de artă, expert în pictură europeană și curator în cadrul Muzeului Național de Artă al României, unde lucrează începând din 2005. Pe lângă zeci de articole publicate, zeci de conferințe susținute și sute de tururi ghidate, a curatoriat cinci expoziții: Ars amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX (2014); Anatomia restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR (2016); Invenit/ sculpsit. Gravura italiană din secolele XV-XVI (2018); Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII (2018); Piranesi. Arhitecturi și fantasme (2020) — fiecare fiind însoțită de un substanțial catalog. În prezent, lucrează la alcătuirea catalogului critic și exhaustiv de pictură spaniolă din colecția muzeului, în cadrul unui proiect mai amplu de cercetare a patrimoniului artistic deținut de instituție.
Fondată în septembrie 2013 la București, Societatea Calderon organizează conferințe, dezbateri, ateliere, întâlniri cu mari creatori și savanți, cursuri. Evenimentele se adresează tuturor celor care, dorind să-și amelioreze abilitățile profesionale, înțeleg că o pot face prin expunere la arte și științe.
Intitulată Autoportretele lui van Gogh. Destinul unui chip, conferința de sâmbătă, 25 martie durează două ore și are loc pe internet, în transmisiune directă. Gazda evenimentului este Alex Păun.
Pentru detalii complete: societateacalderon.ro/gogh