Numele plantei Aloe vera vine din cuvântul arab aloeh, care înseamnă sevă cristalină și amară iar vera din latină și înseamnă adevărată.
În antichitate se spune ca a declanșat războaie. Legenda spune că Aristotel l-a convins pe Alexandru cel Mare să cucerească insula Socotra din Oceanul indian, care avea bogate culturi de aloe. De ce? Pentru beneficiile sale diverse care au fost descoperite și menționate atât în cultura populară cat și în scrierile științifice.
Beneficiile plantei Aloe vera
Planta Aloe vera poate părea destul de modestă, dar este una din cele mai puternice remedii oferite de natură. Deși exista foarte multe specii de aloe (peste 400 de specii) doar una singură a condus la dezvoltarea unei adevărate industrii care acuma valorează milioane de dolari și anume Aloe Barbadensis Miller – denumirea științifică. Este cea mai utilizată plantă de aloe vera încă din perioada Egiptului antic iar cel mai cunoscut extract este așa numitul gel de Aloe Vera. 
Acest gel are în componență un bogat „cocktail” de elemente nutriționale, a căror acțiune combinată produce un efect mult mai puternic decât dacă substanțele ar acționa separat. Aceasta deoarece lucrează ca o echipă, amplificându-și reciproc efectele fenomen cunoscut sub numele de sinergism. 
De asemenea are proprietăți adaptogene, ceea ce înseamnă că organismul fiecărui individ ia din gelul de aloe numai ce are nevoie, deci beneficiile diferă de la persoană la persoană.
Susține sănătatea digestivă, promovează un sistem imunitar sănătos, susține absorbția nutrienților, crește nivelul de energie naturală. 
Substanțele active pe care le conține gelul de Aloe vera
S-au identificat în gelul de aloe vera pur peste 200 compuși activi dintre care 12 vitamine, 12 minerale, 18 aminoacizi. Acestea fiind doar cateva dintre cele mai importante ingrediente de care corpul nostru are nevoie în fiecare zi, și dacă este posibil din surse naturale.
Vitamine
Conține o gamă largă, cele mai importante fiind vitaminele antioxidante C, E și beta-carotenul. Este și una din puținele surse vegetale de vitamina B12 atât de folositoare vegetarienilor.
Minerale
Acestea includ: magneziu, mangan, zinc, cupru, crom, calciu, sodiu, potasiu si seleniu – un foarte puternic antioxidant.
Aminoacizi
Corpul uman are nevoie de 22 de aminoacizi (constituenții proteinelor). Gelul de aloe vera conține 20 dintre aceștia. Mai mult aloe furnizează 7 dintre cei 8 aminoacizi esențiali care nu pot fi produși de către organismul uman și deci trebuie procurați din hrană.
Zaharuri
Acestea includ mucopolizaharide, foarte importante prin acțiunea lor asupra sistemului imunitar și rolul lor în detoxifierea organismului.
Enzime
Lipazele și proteazele ajută la descompunerea hranei, participând astfel la procesul de digestie.
Acizi grași
Cele trei tipuri conținute acționează ca agenți puternici antiinflamatori.
Lignina
Este o substanță lemnoasă care îi conferă aloei abilitatea de a penetra în straturile profunde ale pielii.
Saponine
Acestea sunt substanțe asemănătoare săpunului care exercită un puternic efect antimicrobian. Acționează împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor, levurilor, precum și a candidei sau aftelor. 
Antrachinone
Cele mai importante sunt aloina și emodina, cu proprietăți analgezice. Totodată sunt recunoscute pentru acțiunea lor antibacteriană și virucidă. În formă pură sunt laxative foarte puternice. 
Acid Salicilic
Acest compus de tipul aspirinei este antiinflamator și ajută la înlăturarea tesuturilor moarte. 
Unde acționează gelul de Aloe Vera
Datorită calităților sale nutriționale și antioxidante, Aloe vera ajută în primul rând la prevenirea rănirii țesuturilor epiteliale, iar dacă acestea sunt deteriorate, susține vindecarea.
Epiteliu este un termen anatomic ce definește un strat de celule ce acoperă corpul sau delimitează o cavitate a acestuia.
Cel mai întins epiteliu este pielea noastră. Tot de epiteliu sunt acoperiți și pereții intestinali, căile aparatului respirator și tractul genital. Astfel nu este de mirare că aloe acționează, cu rezultate la fel de bune, atât în cazul dermatitelor, cât și al colitelor sau astmului.    
Băuturi cu gel de aloe vera și certificatele lor
În ultimi ani piața mondială și automat și cea locală a fost invadată de băuturi pe bază de aloe vera sau cu aloe vera. Afișarea în mod generic a denumirii “cu aloe vera” și o imagine frumoasă a plantei nu sunt garanția calității sau a purității produsului finit. 
Trebuie avute în vedere cateva criterii de verificare:
-Sursa și zona de cultivare a plantei;
-Concentratia reala in aloe vera – respectiv sa fie menționat ca primul ingredient din lista și nu: apa, alte ingrediente urmat la final de aloe vera;
-Modul de recoltare, extragerea gelului, stabilizare, imbuteliere;
-Certificatele de calitate deținute de produs.
Din nefericire, multe produse de pe piață etichetate ca Aloe Vera Gel, au în componență doar o cantitate mică, sau o proporție mică din gelul intern al frunzei. Pentru a fi siguri de calitatea produselor, verificați pe ambalaj existența Siglei de Aprobare a Consiliului Științific Internațional pentru Aloe. Acesta este un consiliu internațional independent care verifică concentrația, puritatea și calitatea produselor pe bază de aloe. Aceasta autorizare se acorda anual, în urma verificării cu strictețe a produsului finit și a tehnologiei de prelucrare. Dacă sigla de aprobare apare pe recipient este o garanție a calității și siguranței produsului. 
Pe piața din România există produse certificate, ca de exemplu băuturile cu gel de aloe vera de la Forever si daca doriti produse naturale de calitate puteti rasfoi site-ul https://www.foreverforlife.ro/.
Toate acestea au fost scrise cu scopul informațional. Articolul nu a fost conceput pentru a fi utilizat în scop diagnostic, terapeutic, simptomatic sau preventiv al unor afecțiuni sau grupe de afecțiuni.
Pentru orice problemă de ordin medical se impune consult efectuat de medic.

Source