Încă de la sfârșitul anului trecut, s-a decis că în 2023 vor fi plătite diverse plăți unice și prime în numerar. Dar deja în cursul lunii ianuarie, lista plăților planificate a fost modificată din nou și extinsă pentru a include noi prime. O nouă prezentare generală a plăților unice pentru 2023 puteți citi în continuare.

500 EURO PENTRU CLIMĂ ȘI BONUS ANTIINFLAȚIE

De la începutul lunii februarie, a început al doilea val de plată a primei pentru climă și a primei antiinflație de până la 500 de euro. Se aplică aceleași criterii și condiții ca și în cazul plății din septembrie și octombrie 2022. Valoarea bonusului este cuprinsă între 250 și 500 de euro – în funcție de vârsta persoanei – și se plătește sub formă de transfer bancar sau sub formă de vouchere Sodexo.

Cu toate acestea, nu este vorba de un nou bonus climatic, ci de o plată pentru toate acele persoane care au atins doar cerința de reședință principală pe 183 de zile în anul calendaristic 2022 după data-limită sau care nu au primit încă niciun ban în cadrul plății de toamnă. Deja în octombrie 2023, prima pentru climă va fi plătită conform vechilor reglementări, de 100-200 de euro, în funcție de locul de reședință al persoanei.

500 EURO BONUS DE PENSIE

În luna martie, se va plăti noul bonus de pensie de până la 500 de euro. Pe lângă majorarea pensiei legale de 5,8 la sută, a fost decisă și o primă care, împreună cu majorarea suplimentului de egalizare, va duce la o creștere a pensiei până la 10,2 la sută. În acest context, pensiile mai mici vor fi majorate semnificativ mai mult în termeni procentuali.

Suplimentul de egalizare (pensia minimă) a fost majorat la 1.110 euro din ianuarie. Printre altele, acest lucru se face printr-o majorare forfetară suplimentară de 20 de euro pe lună. Astfel, suma lunară totală crește la 7,74% – fără a lua în considerare prima de pensie din martie, care se ridică la 30% din pensia lunară brută.

Persoanele cu o pensie lunară brută de până la 2.000 de euro (după majorarea din 2023) vor primi o plată unică scutită de taxe și impozite de 30% din pensia lunară brută (până la un maxim de 500 de euro). Pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 2.500 de euro brut pe lună, bonusul scade degresiv până la zero euro.

2.460 EURO ÎN PLUS LA SALARIU PENTRU ÎNGRIJITORI

La fel ca în anul precedent, angajații din profesiile de îngrijire vor primi în acest an un bonus care este supus impozitului și contribuțiilor. Prima de îngrijire, care în 2022 se ridica la un total de 2.000 de euro brut, inclusiv costurile salariale auxiliare, va fi majorată la 2.460 de euro pe an.

În plus, această sumă va fi plătită pro rata pe lună. Această primă se aplică ca sumă brută și include costurile salariale auxiliare – adică trebuie impozitată, printre altele, în funcție de treapta din tabelul de impozitare a salariilor.

SUBVENȚIE PENTRU ENERGIE ELECTRICĂ CU 105 EURO ÎN PLUS PE PERSOANĂ

Frânarea prețului energiei electrice, care a fost aprobată în decembrie și este în vigoare de atunci, și care subvenționează consumul de până la 2.900 kWh pe an cu un total de 30 de cenți pe kilowatt oră, se aplică automat la factura de energie electrică. Această măsură este menită să amortizeze creșterea costurilor cu energia electrică cu până la 500 de euro pe an.

Deoarece baza pentru frânarea prețului energiei electrice este consumul mediu de energie electrică pentru o gospodărie de trei persoane din Austria, gospodăriile cu mai mult de trei persoane au acum dreptul la un bonus suplimentar. Pe cap de locuitor, noul “supliment pentru costul energiei electrice” va aduce un plus de 105 euro pe cap de locuitor pentru fiecare membru suplimentar al gospodăriei care depășește trei persoane.

ALOCAȚIA PENTRU COSTURILE DE ÎNCĂLZIRE A FOST PRELUNGITĂ

Alocația pentru costurile de încălzire, în valoare de 400 de euro pe an, a fost extinsă – la fel ca și cea pentru costurile de locuință – și la alte grupuri de persoane. Acum, de exemplu, studenții și persoanele care au nevoie de îngrijire vor beneficia și ele de ea. Alocațiile pentru locuință și încălzire sunt scutite de impozitul pe venit. În plus, aceste sume nu pot fi gajate sau ipotecate.

Subvenția va fi disponibilă și pentru operatorii de apartamente comune pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele care au nevoie de îngrijire. De asemenea, subvenția va fi disponibilă și pentru locuințele pentru persoanele cu handicap, pentru elevi, ucenici sau studenți, precum și pentru adăposturile pentru femei. Prelucrarea rămâne o chestiune care ține de competența landurilor.

PRIME SUPLIMENTARE PENTRU 2023

Pe lângă aceste plăți unice, există și alte bonusuri care pot fi solicitate sau plătite în 2023. Printre acestea se numără, de exemplu, indemnizația de cost al vieții pentru angajați, de 500 de euro. Poate fi plătită ca parte a egalizării impozitului pe salarii, sau prima de cost al vieții de 3.000 de euro. Aceasta poate fi transferată tuturor angajaților în acest an fără taxe și impozite.

Despre alte schimbari care au intrat în vigoare în Austria din luna februarie, puteți citi aici.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe https://migro.ro/blog/, blog-ul nostru, veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gând să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

numărul de telefon: +40 369 805 805

Whatsapp: 0771 441 296

e-mail: [email protected]

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează și impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

Source