Sa ajungi sa iti vezi cainele in varsta este o binecuvantare, chiar daca nu mai este la fel de energic si nu il mai scoti la fel de usor la plimbare. Varsta la care un caine ajunge la statutul de senior difera in functie de rasa, talie si genetica. Ca si la oameni, imbatranirea unui caine este un proces lent si gradual, iar degradarea fizica si modificarile comportamentale incep in mod subtil. Insa, daca vei avea grija de un caine batran in mod adecvat, el poate sa mai traiasca inca multi ani si sa se bucure de viata.
Pe Blanitza.ro vei gasi numeroase informatii utile pentru a avea grija cat mai corect de cainele tau. Totodata, citeste mai departe pentru a afla cateva sfaturi utile daca ai un caine in varsta si vrei sa il mentii sanatos si fericit cat mai mult timp.
Programeaza semestrial o vizita la veterinar
Pentru a putea preveni degradarea sanatatii este recomandat ca afectiunile sa fie depistate cat mai devreme si sa se inceapa tratamentele necesare din faza incipienta. De aceea, un caine ajuns la varsta senectutii va fi dus la veterinar cel putin de doua ori pe an pentru investigatii de rutina. Desigur, daca apar simptome, va fi dus imediat la veterinar.
Asigura-i o dieta sanatoasa
Sigur este tentant sa iti rasfeti animalul de companie mai mult decat de obicei cand ajunge la o varsta inaintata, dar acum este mai important ca niciodata sa il ajuti sa aiba o dieta cat mai echilibrata si mai sanatoasa. Daca ii vei da prea multe calorii va suferi de inflamatii si va creste in greutate, reducandu-i dramatic calitatea vietii.
De asemenea, ii poti oferi cateva suplimente alimentare, dar numai la recomandarea veterinarului. Acestea ar putea fi cu ulei de peste (pentru oase, articulatii si blana), cu glucozamina (pentru articulatii) sau probiotice (pentru sanatatea digestiva).
Fii atent la semnalele discrete de disconfort
Caini nu pot vorbi asa ca intra in sarcina stapanului sa fie atent la semnele care ar putea arata ca animalul sufera de dureri si disconfort. Poate fi vorba despre schiopatare, dificultati la schimbarea pozitiei, la urcarea scarilor sau la sarit. Uneori, din cauza durerilor, cainii aleg sa manance sau sa bea apa stand intinsi. Indiferent de problema sesizata, programeaza o vizita la veterinar.
Asigura-te ca are parte de miscare in fiecare zi
Chiar daca este in varsta, cainele tau inca are nevoie de plimbari pe afara si miscare. Este posibil sa fie necesar un efort mai sustinut si de mai multe incurajari pentru a-l mentine activ, dar este esential daca vrei sa il ajuti sa ramana sanatos si fericit. Totusi, nu il forta si ajusteaza durata activitatilor astfel incat sa se simta confortabil.
De asemenea, incearca sa introduci in program activitati noi, adecvate varstei, cum ar fi inotul care este excelent pentru mentinerea greutatii si a sanatatii articulatiilor cainelui tau.
Acorda mai mult timp toaletei cainelui
Pe masura ce imbatraneste, cainelui ii va fi din ce in ce mai greu sa se ingrijeasca singur. Ajuta-l sa isi faca toaleta si asigura-i mai multe sesiuni de ingrijire si de periaj al blanitei. Daca sufera de incontinenta, fa-i bai suplimentare cand este necesar.
De asemenea, nu neglija sanatatea dentara si bucala a cainelui. Cu cat este mai in varsta, cu atat este expus unui risc mai mare de boli gingivale si dinti crapati, amandoua fiind afectiuni dureroase care necesita o vizita la veterinar.