Cu toate că durerea în piept poate avea numeroase cauze, este important ca acest simptom să fie tratat cu seriozitate și să se apeleze la servicii medicale specializate pentru a determina cauza exactă și tratamentul corespunzător.
În funcție de cauză, durerea se poate manifesta fie sub formă de arsură, fie sub formă de durere surdă, senzație de strângere sau de apăsare pe piept, durere bruscă și intensă etc. Dacă există dureri în piept neexplicate, singura metodă precisă de confirmare a cauzei este un consult medical specializat.
5 analize importante pentru diagnosticarea durerilor în piept
Având în vedere că problemele de natură cardiacă sunt printre cele mai severe cauze care ar putea duce la apariția durerilor în piept, acestea putând pune chiar și viața în pericol, principalele teste și analize se vor ocupa cu verificarea sistemului cardiovascular. Pentru a putea analiza în detaliu inima și sistemul circulator, medicul poate opta pentru următoarele analize și investigații:
Electrocardiograma
Electrocardiograma este un test rapid și neinvaziv care măsoară activitatea electrică a inimii prin electrozi atașați pe piept și pe membrele superioare și inferioare. Acest test poate evidenția potențiale probleme asociate cu ritmul cardiac─bătăi prea rapide sau prea lente ale inimii─și poate determina dacă a exista un infarct miocardic, în funcție de semnalele electrice înregistrate.
Analize de sânge
Analizele de sânge pot fi efectuate pentru a verifica dacă a crescut sau nu nivelul anumitor proteine și enzime asociate cu mușchiul cardiac. Dacă există un tipar de creștere a nivelului acestor enzime specifice atunci se poate presupune că a existat, la un moment dat, un infarct miocardic.
Angiografie coronariana
Aceasta reprezintă o metodă de diagnostic minim invazivă prin care se pot evidenția potențiale blocaje sau îngustări ale arterelor cu ajutorul razelor X și al substanțelor de contrast.
Procedura implică efectuarea unei incizii milimetrice la nivelul unei artere specifice și introducerea unui cateter care va fi apoi ghidat spre zona dorită cu ajutorul imaginilor obținute prin raze X. Odată ajuns la zona dorită, medicul intervenționist va elibera o substanță de contrast care va evidenția circulația sangvină și potențialele întreruperi sau îngustări existente (vezi aici angiografia coronariană la Ares).
Radiografie toracică
În urma acestui test, medicul poate observa atât condiția plămânilor cât și mărimea și forma inimii. Mai mult decât atât, radiografia mai poate evidenția și alte probleme de natură pulmonară cum ar fi pneumonia sau pneumotoraxul.
Ecografie cardiacă sau ecocardiografie
Pentru a putea analiza funcția și starea generală a inimii sau pentru a verifica prezența anumitor afecțiuni cardiace, așa cum sunt cele asociate cu valvele inimii, cu pericardul sau cu miocardul, medicul poate cere efectuarea unei ecografii cardiace. Acest test folosește ultrasunete pentru a crea o imagine a inimii, permițând astfel medicului să observe ritmul cardiac și felul în care funcționează inima.
Deoarece ecografia cardiaca poate fi de mai multe tipuri, medicul va alege metoda corespunzătoare în funcție de informațiile pe care dorește să le primească.
Toate aceste investigații și multe altele pot fi efectuate în centre și în spitale specializate, motiv pentru care este recomandată apelarea la aceste servicii dacă există dureri în piept neexplicate sau îngrijorătoare.