Odată cu înaintarea în vârstă, oricine se poate confrunta cu o serie de simptome specifice contextelor medicale degenerative. Articulaţiile, tendoanele şi sistemul nervos parcurg un traseu dificil, începând să manifeste disfuncţionalităţi. 

Astfel, apar durerile de palmă şi braţ, de spate, gât şi membre inferioare, disconfortul radiind chiar şi în ariile învecinate şi având capacitatea de a afecta organic. Un control neurologic va avea rolul de a stabili diagnosticul corect, dar şi de a stabili ce schemă de tratament este necesară sau ce intervenţie chirurgicală se impune.

Durerile localizate la nivelul palmei

Dacă se manifestă durere la nivelul palmei şi rigiditatea degetelor, dacă se semnalează furnicături şi nesiguranţă în mişcări, iar durerea radiază în tot braţul pe durata nopţii, este posibil ca toate acestea să fie cauzate de sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este pasajul îngust dintre încheietura mâinii şi palmă. Aici se află nervul median şi tendoanele flexoare. Atunci când ţesutul din jurul tendoanele se inflamează se va exercita presiune asupra nervului median, iar funcţionarea ligamentului transvers carpian şi a tendoanelor va fi afectată, manifestându-se astfel semnalele specifice.

Acest sindrom este generat de procesul de îmbătrânire, fiind accelerat însă şi de mişcările solicitante şi repetitive realizate cu palma şi degetele, de obezitate, modificările hormonale sau viciile posturale. Medicul neurochirurg va prescrie un tratament medicamentos, însă intervenţia chirurgicală este cea mai eficientă măsură. 

Printr-o incizie de mici dimensiuni efectuată pe dosul încheieturii, se va elibera presiunea acumulată la nivelul tendoanelor, divizându-se ligamentul transversal carpian şi redându-se mobilitatea degetelor. Tehnica endoscopică ULTRA minim invazivă  se va dovedi cea mai eficientă intervenţie  în vederea lărgirii spaţiului din tunelul carpian.

Discurile herniate

Discurile intervertebrale sunt formate din două părţi componente. Inelul fibros, format din fibre de colagen, şi nucleul pulpos, de o consistenţă gelatinoasă. Atunci când un segment din inelul fibros se crapă, conţinutul nucleului pulpos se va scurge, ajungând pe o rădăcină nervoasă. Este contextul în care se resimt dureri acute în părţile anatomice din apropiere. O hernie de disc lombara va genera dureri şi disconfort în zona inferioară a spatelui, în zona posteriorului, şoldurilor şi a membrelor inferioare.

Odată stabilit diagnosticul, medicul neurochirurg va stabili un tratament medicamentos, precum şi terapii care au rolul de a întări musculatura. În cazul în care acestea nu dau rezultate, medicul va prescrie infiltraţiile sub ghidaj CT, cu ajutorul cărora medicamentul este pus pe discul herniat. În cazurile severe se efectuează intervenţia chirurgicală care va detensiona rădăcina nervoasă afectată. Tot chirurgical, se poate înlocui discul herniat cu o grefă artificială. 

Source