Purtand uniforme antimicrobiene, medicii si asistentele limiteaza riscul de imprastiere a bacteriilor, fungilor si altor organisme daunatoare mediului sanitar. Avand in vedere dezvoltarea bacteriilor care sunt rezistente la dezinfectanti si antibiotice, o uniforma antimicrobiana este o bariera in plus in calea factorilor de risc.
Ce inseamna uniforme antimicrobiene?
Produsele antimicrobiene pot fi naturale sau sintetice si sunt utilizate pentru stoparea reproducerii microorganismelor sau pentru uciderea acestora. Microorganismele in cauza includ bacterii, virusuri, fungi si protozoare.
Materialul din care sunt facute astfel de uniforme pentru cardele medicale este tratat cu un agent antimicrobian in prealabil. Scopul purtarii acestor uniforme este de a opri raspandirea bacteriilor daunatoare de la cadrele medicale catre pacienti si invers, dar si transmiterea bacteriilor de la un lucrator medical la altul. Asadar, uniformele antimicrobiene sau antibacteriene sunt special concepute pentru a crea un mediu mai sigur si mai curat in interiorul spitalelor si clinicilor.
Folosind uniforme antibacteriene, riscurile sunt reduse
In cazul in care cadrele medicale nu folosesc uniforme si bonete chirurgicale antimicrobiene, este pusa in pericol atat sanatatea pacientilor, cat si a celorlalte persoane care lucreaza in spital.
Un studiu publicat inca din anul 2012 intr-o publicatie prestigioasa din SUA, Journal of Public Health & Epidemiology, releva faptul ca pe uniformele lucratorilor din domeniul sanatatii s-au gasit diverse specii de stafilococ si bacili dupa doar o singura tura efectuata in spital. Ulterior, acestea se pot raspandi pe birouri, in camerele de garda, in toalete, pe computere si in toate spatiile comune din spital.
Bonete chirurgicale | Uniforme antimicrobiene | MediFashion.ro
Nu in ultimul rand, unui pacient care se afla intr-o stare deja critica i se poate pune in pericol viata daca este afectat de o infectie nosocomiala. Uniformele si bonetele chirurgicale antimicrobiene impiedica raspandirea microorganismelor, ceea ce inseamna ca sansele aparitiei unui focar de infectie din aceasta cauza sunt eliminate.
Fiind o modalitate promitatoare de preventie, uniformele antibacteriene sunt prima alegere cand vine vorba despre vestimentatia medicilor si asistentilor care lucreaza in spitale. Pe site-ul www.medifashion.ro exista diverse modele de uniforme cu proprietati antimicrobiene din care cadrele medicale pot alege.