Pleoapele căzute reprezintă o problemă frecvent întâlnită, care poate avea la bază mai multe posibile cauze, de la înaintarea în vârstă și pierderea fermității pielii până la predispoziția genetică sau anumite afecțiuni medicale. Indiferent de cauză sau dacă afectează una sau ambele pleoape, poate avea un impact semnificativ asupra aspectului tău fizic, făcându-te să pari mai în vârstă decât ești de fapt, tristă sau obosită. În unele cazuri, poate afecta inclusiv vederea.[3] Există mai multe soluții pentru corectarea acestei probleme, însă cea mai eficientă dintre ele este blefaroplastia, o procedură despre care îți vom spune mai multe în rândurile de mai jos. 

Ce este blefaroplastia și ce beneficii oferă? 

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală utilizată pentru a îmbunătăți aspectul pleoapelor superioare și/sau inferioare și a reduce semnele îmbătrânirii și care implică efectuarea unor incizii precise la nivelul pleoapelor și îndepărtarea sau repoziționarea depozitelor de grăsime, strângerea mușchilor și îndepărtarea excesului de piele.[1] 

Mai multe informații despre blefaroplastie și cum se desfășoară procedura propriu-zisă îți poate oferi un chirurg plastician. Ceea ce îți putem spune noi este că, pe lângă pleoapele căzute, mai poate fi folosită pentru a te ajuta să scapi de depozitele de grăsime sau pungile care se formează la nivelul ochilor, precum și de ridurile fine. 

Procesul de vindecare poate dura câteva luni, dar majoritatea persoanelor care apelează la o astfel de intervenție sunt „prezentabile” după aproximativ două săptămâni. De rezultatele obținute te vei putea bucura un timp îndelungat, iar printre beneficiile blefaroplastiei se mai pot număra, pe lângă îmbunătățirea semnificativă a aspectului estetic al pleoapelor, îmbunătățirea vederii și reducerea senzației de oboseală oculară. De asemenea, poate avea un impact pozitiv și asupra încrederii în sine și a calității vieții.[1]

Cât de eficientă este această procedură? 

După cum menționam anterior, în urma blefaroplastiei se poate obține o îmbunătățire vizibilă a aspectului pleoapelor. Totuși, în funcție de aspectele care deranjează și de rezultatele pe care le ți le dorești, se poate recomanda combinarea sa cu alte proceduri, inclusiv cu o operație de ridicare a sprâncenelor sau chiar cu un lifting facial complet. Dacă nu ești mulțumită de rezultate, poate fi necesară repetarea intervenției. Ține cont și de faptul că blefaroplastia nu poate opri procesul natural de îmbătrânire.[2]

Cui îi este recomandată blefaroplastia? 

De obicei, la blefaroplastie apelează în primul rând persoanele nemulțumite de aspectul pleoapelor căzute și de disconfortul estetic cauzat de acestea. Dincolo de motivele de natură estetică, procedura este recomandată și celor în cazul cărora pleoapele căzute au un impact negativ și asupra vederii.[2]

În plus, ca în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, există anumite condiții pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată un candidat ideal pentru blefaroplastie și a reduce riscul apariției unor complicații. În primul rând, trebuie să ai o stare de sănătate generală bună, să nu suferi de afecțiuni oculare grave și să nu fumezi sau să fii dispus/ă să renunți la fumat. De asemenea, este important să ai așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele care se pot obține în urma unei astfel de intervenții.[1] Dacă îți dorești schimbări dramatice, vei avea nevoie și de alte proceduri, nu doar de blefaroplastie. 

Problema pleoapelor căzute este una destul de comună, cu care orice bărbat sau femeie se poate confrunta la un moment dat. Există diverse soluții pentru corectarea sa, inclusiv unele proceduri non-chirurgicale, însă blefaroplastia reprezintă cea mai eficientă metodă de a îmbunătăți aspectul pleoapelor. Ține cont însă de faptul că are anumite limitări și s-ar putea să nu te numeri printre candidații ideali pentru o astfel de procedură. Mai multe detalii despre această intervenție și metodele alternative de corectare a pleoapelor căzute îți poate oferi un chirurg plastician. 

Bibliografie: 

  1. „Eyelid Surgery”, American Society of Plastic Surgeons, 2020, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/eyelid-surgery. Accessed 27 Apr. 2023.
  2. Cherney, Kristeen. „What to Expect from Blepharoplasty”, Healthline, 2 Nov. 2017, www.healthline.com/health/blepharoplasty. Accessed 27 Apr. 2023.
  3. „What Is Ptosis?”, WebMD, 21 Feb. 2022, www.webmd.com/eye-health/ptosis. Accessed 27 Apr. 2023.

Source