Lipsa dinților reprezintă o problemă stomatologică serioasă, care necesită o intervenție imediată. Atunci când dantura este incompletă, funcțiile sale pot avea de suferit. Astfel, pot fi afectate vorbirea și masticația. În plus, pierderea unui dinte poate avea un impact asupra stabilității întregii danturi, astfel că și cei din jur pot fi afectați. Dacă aceștia vor cădea, poate avea loc resorbția maxilarului, lucru care afectează fizionomia.
O astfel de problemă nu ar trebui amânată, pentru a preveni apariția eventualelor complicații. Cum poate fi adresată lipsa dinților? În funcție de cazul fiecărui pacient, medicul stomatolog poate propune mai multe modalități de a o rezolva.
1. Implantul dentar
Un dinte lipsă poate fi înlocuit cu succes cu ajutorul unei lucrări protetice numită implant dentar. Acesta înlocuiește dintele pierdut, imitându-i perfect aspectul, dar și funcțiile. Practic, vorbim despre un dinte fals care funcționează exact ca unul natural. Implantul este compus dintr-o rădăcină din titan, care se va insera în locul gol, pe care se va atașa un bont protetic ce va sprijini coroana dentară, adică dintele fals. Pentru rezultate de excepție, poți realiza un implant dentar la Smile Vision.
2. Proteze fixe pe implanturi
În cazul în care lipsesc mai mulți dinți sau dantura a fost deja afectată și este dificil ca aceasta să fie salvată, medicul poate recomanda o proteză fixă pentru a înlocui o arcadă sau ambele. Aceasta poate fi fixată cu ajutorul unor implanturi. În funcție de arcada ce va fi înlocuită, se vor insera 4 sau 6 implanturi pentru a susține proteza.
Acest sistem este extrem de eficient, deoarece poate asigura refacerea danturii în doar 24 de ore. În primă fază, se va atașa o proteză provizorie, însă aceasta va putea fi utilizată exact ca dinții normali, așa că noua dantură va fi perfect funcțională după 24 de ore. Odată ce implanturile se vor osteointegra, va avea loc și atașarea protezei fixe.
3. Puntea dentară
Înlocuirea dinților lipsă este posibilă și cu ajutorul punților dentare. Acestea nu sunt inserate pe locurile unde nu sunt prezenți dinții, ci sunt sprijinite de dinții vecini, pe care se aplică niște coroane dentare. Așadar, între acești dinți se formează o punte care va înlocui lipsurile și va ajuta la redarea aspectului și a funcționalității danturii.
4. Protezele mobile
O soluție tradițională, dar care și-a pierdut mult din popularitate, este reprezentată de protezele mobile. Acestea nu sunt fixate, ci se sprijină de gingii sau de dinții vecini, putând înlocui atât arcade întregi, cât și zone mai mici de unde lipsesc dinții. O astfel de metodă prezintă numeroase dezavantaje, stabilitatea fiind principala problemă. Deoarece proteza este detașabilă, ea nu este la fel de rezistentă și nu poate înlocui dinții lipsă la fel ca o protezare fixă.
Lipsa dinților reprezintă o problemă majoră, în primul rând din punct de vedere estetic. Însă, acest fenomen poate să afecteze grav funcționalitatea danturii și poate duce la apariția unor complicații serioase. Nu ezita să mergi la dentist imediat pentru o reconstrucție dentară completă. De asemenea, este recomandat să mergi periodic la control, pentru a depista din timp orice eventuală problemă și a preveni pierderea dinților.