Conform recomandărilor a numeroase organisme internaționale pentru sănătate în general și pentru sănătatea femeii în particular, vizita anuală la medicul specialist în obstetrică și ginecologie le este recomandată tuturor femeilor. Este o acțiune de screening și prevenție căreia merită să îi acorzi atenție. 

Ce este un pachet de screening pentru ginecologie?

Pachetele de screening pentru ginecologie sunt inițiative ale clinicilor private care încearcă să încurajeze pacientele să facă vizite regulate la medicul specialist, în vederea depistării precoce a eventualelor probleme. Ele includ o serie de investigații specifice, în funcție de vârsta și de istoricul medical al persoanei în cauză.

Pe lista serviciilor medicale incluse în pachetul de screening se pot număra:

Examinarea pelvină;

Examenul bacteriologic al secreției vaginale;

Examenul microscopic al secreției vaginale;

Testul Babeș – Papanicolau;

Examinare senologică;

Ecografie mamară;

Mamografie;

Ecografie pelvină. 

Care sunt avantajele pachetelor de screening pentru ginecologie?

Alegand pachete de screening pentru ginecologie beneficiezi de o serie de avantaje, de exemplu:

Costul investigațiilor este mai accesibil în această variantă, decât dacă ele ar fi achitate separat;

Faci o singură programare și treci printr-o evaluare completă, reducând timpii de așteptare și deplasările în clinică;

Evaluarea poate fi realizată o singură dată pe an, astfel încât să nu ratezi nici una dintre investigațiile importante din cauza stilului de viață aglomerat;

Beneficiezi de siguranța că, la data consultului, erai într-o stare bună de sănătate;

Ai șanse semnificative de a identifica orice posibilă problemă de sănătate la scurt timp de la apariție. 

Ce afecțiuni pot descoperi investigațiile din cadrul pachetelor de screening?

Principalul scop al pachetelor de screening este evaluarea stării de sănătate a aparatului reproducător și a glandei mamare. Aceste investigații pot identifica o serie de probleme de sănătate pe care le vom detalia în continuare.

Infecții ale aparatului reproducător

Vaginitele bacteriene sunt printre cele mai frecvente probleme identificate de către medicii specialiști în ginecologie. Particularitățile anatomice le fac pe femei deosebit de susceptibile la a dezvolta infecții genitale care, netratate la timp, pot determina complicații care merg până la infertilitate.

Boli cu transmitere sexuală

Nu toate bolile cu transmitere sexuală pot fi identificate printr-un examen pelvin, unele dintre ele necesitând investigații specifice, suplimentare. Pe de altă parte, anamneza obținută de la pacientă și starea clinică a acesteia îl pot face pe medic să suspecteze o astfel de infecție transmisă prin contact sexual și să solicite analizele necesare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Patologia colului uterin

Cancerul de col uterin poate fi prevenit și tratat dacă este descoperit în fazele sale incipiente. Testul Babeș – Papanicolau, împreună cu posibilitățile de descoperire a serotipurilor cu risc înalt de virus HPV, fac ca identificarea persoanelor cu risc să fie eficientă. 

Conform standardelor internaționale, testul Babeș – Papanicolau se realizează o dată la 2 ani, iar identificarea tulpinilor HPV cu risc înalt oncogen se face o dată la 3 ani. Desigur, aceste intervale de timp se pot modifica în funcție de istoricul medical al fiecărei paciente și de riscul individual și familial. 

Patologia mamară

Cancerul de sân este o altă patologie malignă cu șanse bune de vindecare în cazul intervenției prompte, în fază incipientă. Pentru identificarea precoce a leziunilor mamare – care nu e obligatoriu să fie leziuni maligne – este recomandată ecografia mamară (la femeile mai tinere de 40 ani), respectiv mamografia (la femeile de peste 40 ani). 

Dezechilibre hormonale

Dezechilibrele hormonale din sfera aparatului reproducător au un impact puternic asupra calității vieții pacientelor. Din cauza lor, femeile se pot confrunta cu infertilitate, ovare polichistice, pilozitate accentuată, lipsa libidoului, iar lista nu se oprește aici. 

Examinarea anuală, ca parte a unui pachet de screening de ginecologie, crește probabilitatea ca medicul să identifice o posibilă problemă și să recomande continuarea investigațiilor în această direcție. 

De multe ori lăsată pe ultimul loc, sănătatea femeii ar trebui să reprezinte o preocupare constantă. Vizitele regulate la medicul ginecolog și participarea la testele de screening permit identificarea, la timp, a eventualelor probleme și tratarea lor rapidă, înainte de a apărea complicații. 

Bibliografie

Works Cited

“Gynecologists: When to See One, What to Expect, Common Procedures.” Www.medicalnewstoday.com, 29 Aug. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/288354#common_procedures, afisat la 21.11.2022;

Heitz, David. “Pelvic Exam.” Healthline, Healthline Media, 21 Nov. 2013, www.healthline.com/health/pelvic-exam, afisat la 21.11.2022;

Mayo Clinic. “Pelvic Exam – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pelvic-exam/about/pac-20385135, afisat la 21.11.2022.

Source