De cele mai multe ori, durerea dentară este atât de puternică încât necesită tratament imediat. La Artistic Dent, oferim tratamente dentare profesionale pentru această situație neplăcută. Știm cât de incomod este să ai dureri persistente de dinți și vrem să te ajutăm.
Anatomia unui dinte este compusă din coroana dentară și una sau mai multe rădăcini. Camera pulpară (la nivelul coroanei) și canalul radicular (la nivelul rădăcinii) sunt situate în interior. Camera pulpara si canalul (canalele) radicular(e) sunt formate din vase de sange si tesut nervos, care asigura vitalitatea dintelui. In momentul infectarii sau inflamarii acestui tesut pulpar va aparea asa-zisa “durere de dinti”.
Infectarea pulpei dentare (“nervului”) poate avea drept cauze:
– Caria dentara netratata la timp – reprezinta cauza cea mai frecvent intalnita;
– Traumatisme dentare;
– Dinti care au obturatii (plombe) foarte adanci;
– Dinti care din diverse motive au fracturata sau cazuta o obturatie dentara (plomba), ramanand astfel un strat foarte subtire de tesut dentar dur intre exterior si nerv, acesta din urma fiind in contact strans cu diferiti agenti ce-l pot sensibiliza, inflama si infecta;
– Abces dentar etc.
În primul stadiu al cariei dentare, durerea dentară este suportabilă și poate fi ameliorată cu medicamente. Cu toate acestea, odată ce „nervul” se inflamează sau se infectează, procesul este ireversibil!!! Durerea dentară poate să revină și să devină insuportabilă, fără a răspunde la medicamente sau remedii casnice. Uneori, poate începe chiar sub această formă de durere dentară atroce.
Simptomatologia durerii dentare este vasta, putand aparea:
– dureri dentare de scurta durata, ce apar la contactul cu diferiti agenti chimici (dulce), termici (rece/cald) si mecanici;
– dureri dentare persistente, intense, ce pot iradia spre gat, ochi sau urechi;
– durere dentara la atingere, pacientul evita sa mestece pe partea respectiva si tine gura usor deschisa pt a elimina orice contact pe dintele respectiv;
– dureri dentare insuportabile, care nu cedeaza la medicatie;
– dureri dentare ce scad in intensitate odata cu formarea abcesului dentar (pungii de puroi). Daca durerea a disparut, nu inseamna ca totul este bine si pacientul nu mai are nevoie să se prezinte la controlul stomatologic. Daca nu este tratata, infectia nervului se va extinde usor la osul in care sta dintele pe arcada, ducand la complicatii.
Indiferent de durere, tratamentul este întotdeauna același: extragerea nervului infectat din canalul dentar!Odată ce tot țesutul infectat a fost îndepărtat, se va lăsa un antibiotic în canal, astfel încât, în ședințele (sesiunile) viitoare, canalul dentar să poată fi umplut/sigilat cu un material biologic compatibil cu țesutul gingival natural.
Scopul unui tratament de canal este de a împiedica bacteriile din canalul infectat să ajungă la osul alveolar și de a menține dintele în alveolă.
În cazul în care dintele are o infecție mare la vârful rădăcinii și este foarte mobil în os, atunci va fi necesară extracția, deoarece tratamentul endodontic nu va putea salva dintele.
Pentru mai multe detalii vă așteptăm în clinica Artistic Dent din București!
Contact:
Str. Maximilian Popper nr.45, sector 3, Bucuresti
0765.507.665
www.artistic-dent.ro