Află ce sunt, mai exact, acestea și cum funcționează, ce avantaje și dezavantaje au, dar și când este recomandat să optezi pentru ochelari progresivi.
Ce sunt lentilele progresive și cum funcționează?
Suprafața lentilelor progresive este împărțită în 3 zone cu dioptrii pentru aproape, depărtare și un canal de progresie pentru distanțele intermediare. Astfel, cu o singură pereche poți citi, privi la calculator sau în zare, în funcție de porțiunea ochelarilor prin care te uiți: din partea de jos, din mijloc sau de sus.
Este recomandat să alegi ochelari de vedere cu lentile progresive, în defavoarea celor cu lentile bifocale, care au doar 2 zone cu dioptrii, despărțite de o linie de demarcație vizibilă și deranjantă. Lentilele progresive sunt personalizate în funcție de nevoile tale și de stilul de viață.
Ochelari progresivi: avantaje
Tehnologia lentilelor progresive a avansat și, astăzi, beneficiezi de zone mai largi de vedere clară pentru distanțele intermediare. Acest tip de ochelari îți oferă independență și confort de-a lungul zilei, pentru că poți purta o singură pereche indiferent de activitate: citit, lucrul de aproape, privitul la calculator sau la televizor, condus și plimbări.
Un avantaj major față de lentilele bifocale este aspectul natural și tânăr de care te poți bucura. Trecerea dintre zonele cu dioptrii pentru aproape și distanță se face progresiv, fără o linie vizibilă de demarcație.
Ochelari progresivi: dezavantaje
Pentru a putea face posibilă trecerea lină între dioptrii și vederea clară la distanțe intermediare, lentilele au 2 zone cu aberații de imagine, prin care nu vezi la fel de bine. Nu-ți face griji! În perioada de adaptare cu noii ochelari, creierul învață care sunt porțiunile prin care să privească și le evită pe cele cu distorsiuni. În acest fel, este imitat îndeaproape modul în care vedeai înainte de a avea probleme oculare.
Perioada de adaptare este cuprinsă, în general, între 1 și 2 săptămâni. În cazul unor persoane, durează o lună sau mai mult până se obișnuiesc cu ochelarii progresivi. Costul este puțin mai mare decât pentru o pereche cu lentile bifocale, însă avantajele sunt, de asemenea, mai numeroase.
Când ai nevoie de lentile progresive?
După vârsta de 40 de ani, cristalinul, lentila din interiorul ochiului, își pierde treptat din elasticitate. Efectele sunt diminuarea progresivă a vederii de aproape și dificultatea de a privi la orice distanță. Acest proces natural poartă denumirea de prezbiopie. Pentru corectarea eficientă, sunt recomandați ochelarii cu lentile progresive.
Ți se întâmplă să ții cartea sau telefonul mai departe de ochi decât de obicei, în încercarea de a vedea clar? Poate fi un semn al debutului prezbiopiei. Mergi la un consult de specialitate și testează-ți acuitatea vizuală. Ține cont că elasticitatea cristalinului va slăbi treptat până în jurul vârstei de 60 de ani și, periodic, va trebui să înlocuiești prescripția și lentilele.
Nu ignora simptomele oculare și începe să porți ochelari progresivi cât mai repede după debutul prezbiopiei. Bucură-te de o vedere clară la orice distanță, de un aspect plăcut și de confort.