La fel ca și noi, oamenii, animalele de companie suferă de anumite afecțiuni ce necesită intervenția unui specialist dintr-un cabinet veterinar non stop. Iubirea față de prietenul tău necuvântător se evidențiază prin vizitele la veterinar.
Afecțiunile de care poate suferi animalul tău sunt nenumărate. Prin urmare, este important să efectuezi controalele periodice pentru identificarea posibilelor boli încă din primele stadii.
Un consult amănunțit este absolut necesar pentru evaluarea unei stări generale de sănătate. Așadar, medicul va putea descoperi în stări incipiente:
- Râia auriculară/otita;
- Boli de piele;
- Infestarea cu paraziți externi/interni;
- Infecții în organism;
- Afecțiuni neurologice;
- Infecții virale;
- Afecțiuni cardiace;
- Afecțiuni pulmonare;
- Afecțiuni digestive etc.
Bolile cronice la animale
Bolile cronice sunt prezente și în viețile animalelor. Sunt acele afecțiuni ce nu se pot vindeca, însă se pot ține sub control cu ajutorul tratamentelor pentru tot restul vieții.
În acest caz, este obligatorie prezența necuvântătorului la veterinar pentru a i se face și administra corect schema de tratament. Toate demersurile trebuie realizate sub monitorizarea atentă a medicului.
O astfel de schema este gândită pe 3 planuri:
- Dietă terapeutică;
- Medicamente;
- Suplimente alimentare.
Medicul va putea indica medicamentele necesare doar după un set de analize complete, ce pot reda un diagnostic concret. Pasul următor este ca medicul să privească întreg tabloul animalului de sănătate, deoarece acesta poate suferi și de alte afecțiuni.
Acești pași vor fi respectați și în cazul suplimentelor. De exemplu, în cazul unui câine ce suferă de insuficiență hepatică, trebuie evitate medicamentele și suplimentele ce atacă ficatul.
Astfel, medicul ce are toți factorii necesari, va stabili schemele necesare pentru ca blănosul tău să poată duce o viață liniștită. Doar el poate recomanda medicamentele și suplimentele ce au un real folos în îmbunătățirea stării de sănătate.
Pentru afecțiunile virale se va administra medicamente ce vor trata cauza și vor ameliora drastic simptomele. Astfel, se vor utiliza antivirale. În cazul în care animalul tău suferă de paraziți, se vor folosi antiparazitarele, iar pentru infecții, antibioticele.
Nimic din medicamentele sau tratamentele menționate mai sus nu poate fi realizat fără monitorizarea unui medic veterinar. Orice medicament în plus sau greșit administrat poate agrava starea patrupedului.
Pentru animalele ce suferă de diabet se vor evita suplimentele cu zahăr adăugat. Animalele pot suferi de aproape aceleași boli ca și oamenii:
- Cancer;
- SIDA;
- Tumori;
- Diabet;
- Afecțiuni ale tractului digestiv;
- Infertilitate ș.a.m.d.
Medicul va monitoriza îndeaproape parcursul tratamentului într-un cabinet veterinar non stop
Atunci când vorbim despre bolile cronice sau acute, este obligatoriu ca medicul să supravegheze atent starea de sănătate a necuvântătorului pe parcursul întregului tratament. El poate decide dacă toate demersurile dau rezultate pozitive sau negative.
Desigur, și tu, ca și proprietar de animăluț de companie, ai obligația de a observa atent toate schimbările animalului tău, mai apoi comunicându-le veterinarului.
În funcție de afecțiunea propriu-zisă, medicul îți va spune la ce semne trebuie să fii atent. Astfel, un patruped ce suferă de afecțiuni asupra sistemului cardiac, va obosi foarte repede. Va manifesta chiar și comportamente neobișnuite:
- Somnambulism;
- Latrat noaptea;
- Agitație.
Așadar, controalele periodice pot salva cu adevărat vieți. Trebuie să te prezinți la un cabinet veterinar non stop chiar dacă animalul nu prezintă semne concrete ale unei boli. La fel ca și tine, și ei trebuie să-și facă analizele măcar o dată pe an.