Efectuarea unui consult oftalmologic reprezinta o importanta pentru sanatatea ochiului si a intregului sistem olfactiv. Medicul specialist recomanda ca prima examinare sa aiba loc incepand cu varsta de 6 luni a bebelusului, iar urmatoarea la varsta de 3 ani. Cu cat examenul olfactiv este efectuat in mod periodic, cu atat sanatatea ochilor se va pastra cat mai buna pe parcursul vietii.
Cand ar trebui programat copilul la un consult oftalmologic?
Avand in vedere importanta sanatatii ochiului uman, mersul din timp la un consult oftalmologic cu cel mic reprezinta un aspect de luat in considerare. Preventia este cea mai importanta, intrucat este mult mai usor sa previ decat sa tratezi o afectiune. Astfel, exista cazuri in care copiiilor li s-au descoperit refractii la nivelul ochilor, astfel ca acestia trebuie sa se prezinte mult mai des la medicul specialist decat in mod normal pentru un tratament corespunzator.
Purtarea ochelarilor in acest caz este necesara pentru corectarea vederii si pentru corectarea viciilor, astfel ca multe alte patologii pot fi descoperite prin intermediul unui consult oftalmologic. Vom discuta in randurile urmatoare despre cele mai frecvente patologii regasite la nivelul sistemului olfactiv al copilului.
Patologii care pot fi depistate de catre medicul specialist
Avand in vedere ca incepand cu dezvoltarea organismului si treptat spre imbatranire, grija pentru sanatate trebuie sa devina obligatorie. Astfel, in cazul copiiilor si la fel si in cazul adultilor, pot aparea diverse afectiuni si patologii. Printre cele mai intalnite la nivelul ochiului copilului se regasesc urmatoarele:
Ambliopia – Este recunoscuta ca fiind o afectiune ce are ca si cauza nedezvoltarea in parametrii normali a unui dintre ochi. Cauzele sunt multiple, dar de cele mai multe ori se intampla ca nici parintele si nici copilul sa observe acest aspect. In acest caz, in lipsa tratamentului corespunzator, aceasta afectiune nu se poate trata la o varsta mai inaintata, intrucat se considera ca ochiul a ajuns deja la maturitate, iar pacientul va ramane cu un defect vizual permanent. In plus, pe langa defectul permanent, poate fi identificata si o tulburare de perceptie spatiala.
Strabismul sau vederea incrucisata – Reprezinta una din cauzele obisnuite de ambliopie, fiind necesara a fi tratata de indata ce apare si este sesizata in asa fel incat vederea si legaturile dintre cei doi ochi sa se dezvolte in mod normal si firesc.
Discromatopsia – Aceasta este o patologie prin care rezulta capacitatea de a confunda culorile. In cazul copilului, medicul oftalmolog va examina capacitatea de acomodare, simtul cromatic si perceptia spatiala pentru un adult.