Beneficiile jocului in aer liber sunt numeroase si bine cunoscute. Efectul calmant al naturii este incontestabil, iar jocurile in exterior au efect relaxant, regleaza ritmul cardiac, imbunatatesc dispozitia si ajuta la dezvoltarea armonioasa a copiilor.

De aceea, jucariile de exterior sunt extrem de utile copiilor cu probleme senzoriale si nu numai lor. Exista numeroase modalitati de a stimula senzorial copiii, iar un loc de joaca de exterior este un refugiu in care cei mici isi pot exersa simturile tactile,  proprioceptive si vestibulare. Rezultatele sunt si mai bune in aer liber, un mediu care multiplica stimulii.  

Hai sa vedem care sunt cele mai bune jucarii senzoriale de exterior!

Trambulina pentru copii

Daca vei intreba parintii care este jucaria preferata de copiii lor, noua din zece vor raspunde “trambulina” si exista un motiv pentru care trambulinele pentru copii sunt atat de populare. Poate ca adultilor li se pare ridicol sa sara, dar cei mici sunt incantati de aceasta activitate care ii poate aduce tot mai sus, poate pana la nori!

Pe langa distractie, sariturile, tumbele si aerul tras in piept inainte de un nou giumbsluc, toate executate in aer liber, au un aport proprioceptiv considerabil la nivelul articulatiilor si imbunatatesc sistemul vestibular. De aceea, nu este de mirare ca majoritatea parintilor considera trambulina un instrument senzorial foarte valoros.

Leagan de copac cu platforma uriasa

Un leagan de copac cu o platforma generoasa este o jucarie uimitoare pentru efectul calmant si stimularea pe care le asigura. Pe langa faptul ca in acest leagan incap mai multi copii, se poate sta in picioare, culcat, pe burtica sau in multe alte pozitii distractive. Pe scurt, leaganul de copac cu platforma uriasa este o jucarie de vis pentru terapia senzoriala.

Zid de alpinism

Zidul de alpinism este o jucarie simpla care va atrage atentia celor mici. Alpinismul este o modalitate minunata de a obtine un input proprioceptiv la nivelul articulatiilor. Pe masura ce prichindeii stau cu capul in jos sau ajung la inaltime, isi angajeaza si sistemul vestibular. Pentru a le stimula imaginatia, il poti monta intr-un geodom de gradina – sigur il va folosi zilnic!

Calea de alpinism este foarte versatila si se poate monta atat in interior cat si in exterior. Piesele se pot insuruba pe ziduri, pe copaci, pe garduri sau pe diverse structuri si numai imaginatia te poate limita.

Cursa cu obstacole

Nu stii sigur ce ii va placea copilului tau? Ia in considerare o cursa cu obstacole cu o anumita tematica. Sunt nenumarate idei si optiuni si poti incorpora o multime de provocari pentru exersarea echilibrului, leganare, urcare sau agatare. Pe langa faptul ca sunt distractive, cursele cu obstacole ajuta la imbunatatirea fortei musculare si are numeroase beneficii senzoriale.

Aleea “paseste pe busteni” 

O alee sau o cale creata din busteni poate fi o alta jucarie de exterior distractiva care provoaca micutii sa isi exerseze echilibrul in timp ce trec peste un fluviu de lava sau fug de un pirat razbunator. In plus, este atat de usor de realizat in curtea din spatele casei!

Indiferent daca vei putea crea sau nu un taram al minunilor senzoriale cu cele mai noi jucarii de exterior sau vei amenaja o gradina cu pomi, arbusti si flori, incurajeaza-ti copilul sa iasa afara cat mai des si sa se bucure de natura. Beneficiile senzoriale sunt considerabile!

Source