Informatii despre procedura de rezonanta magnetica nucleara

Un sondaj de RMN, sau rezonanta magnetica nucleara, este o metoda de diagnosticare a imaginii care utilizeaza campuri magnetice si frecvente radio pentru a ajuta la obtinerea de imagini de inalta rezolutie ale organelor interne, tesuturilor si diferitelor zone ale corpului.
rezonanta magnetica nucleara
Rezonanta magnetica nucleara, fenomenul fizic care sta la baza acestui studiu, a fost descrisa pentru prima data de fizicianul Isidore Rabi, pentru care a castigat Premiul Nobel pentru Fizica in 1944. Undele radio sunt aplicate atunci cand materia se afla intr-un camp magnetic.

Cum v-a ajutat acest sondaj?

Aceasta rezonanta magnetica nucleara este o tehnica frecvent utilizata in spitale si clinici medicale pentru a detecta o varietate de boli si, de asemenea, pentru a urmari evolutia acestora, cu o gama larga de utilizari. Acesta este utilizat in special pentru:

  • Boala sistemului nervos;
  • Boala tumorala (cancer), pentru detectarea tumorilor;
  • Boli cardiovasculare – cum ar fi ischemia miocardica, cardiomiopatia, miocardita, bolile vasculare;
  • Tulburari musculo-scheletice – ruptura de ligament, ruptura de menisc, artrita si alte afectiuni articulare, probleme ale coloanei vertebrale, tumori care se formeaza la nivelul tesuturilor moi.

Pregatirea pentru un RMN

In general, medicul dumneavoastra va va cere sa nu mancati cu 3-6 ore inainte de procedura de rezonanta magnetica nucleara. Daca nu primesti alte sfaturi, poti sa-ti faci viata de zi cu zi fara probleme, iar daca esti in tratament, poti continua.

Unele investigatii pot necesita administrarea orala sau injectarea de substante de contrast de catre un specialist pentru a ajuta la vizualizarea mai buna a organului.

Inainte de RMN, trebuie sa iti scoti bijuteriile, ceasurile, ochelarii, agrafele si, in principiu, orice ar putea contine metal. De asemenea, este important de stiut ca unele tatuaje realizate cu pigmenti metalici pot crea o senzatie localizata de caldura in timpul examinarii.

Daca ati suferit recent o interventie chirurgicala sau aveti vreo afectiune, trebuie sa anuntati specialistul.

Source