Există numeroase metode prin care poți începe detoxifierea, dar o variantă accesibilă și la îndemâna oricui o reprezintă remediile naturiste. Recomandarea specialiștilor este să îți detoxifiezi organismul de două sau maximum trei ori pe an, timp de șapte zile, nu mai mult de paisprezece.
Descoperă, mai jos, trei metode prin care poți face acest pas:
1. Ceaiul de urzică
Urzica este bogată în vitaminele D, E și K, lecitină și antioxidanți, dar și compuși care stimulează imunitatea. Este folosită și ca aliment, primăvara fiind sezonul mâncărurilor de urzici.
Pe lângă beneficiile aduse organismului prin detoxifierea lui, ceaiul de urzică este benefic și pentru vitaminizarea și echilibrarea sistemului imunitar, elimină stările de anemie, este diuretic și are chiar proprietăți analgezice. Mai mult, este folosit cu precădere în tratamentele cosmetice, pentru a îmbunătăți aspectul tenului.
Ceai urzica se poate prepara prin două metode, infuzie sau opărire. Peste o mână de urzici se toarnă o ceașcă de apă clocotită, o acoperi timp de câteva minute, iar apoi o poți strecura. Poți să consumi ceaiul zilnic, de două sau trei ori pe zi, fără să adaugi zahăr. Ține cont că odată început procesul de detoxifiere nu trebuie să te abați de la el pentru a vedea rezultatele. Așa că, poate fi mai greu să te obișnuiești cu gustul la început, dar având în vedere toate beneficiile aduse, nu trebuie să lipsească din cura de detoxifiere.
2. Dieta bogată în alimente cu rol antiinflamator
Deși balonarea și toxinele vin din alimentație în majoritatea cazurilor, tot prin alimentație pot fi combătute. Ai nevoie de un regim echilibrat, care să conțină acele alimente care te ajută să ai o sănătate optimă.
Peștele gras, uleiul de măsline, fructele și legumele verzi, verdețurile, roșiile sau nucile nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor care vor să își simtă organismul echilibrat. Prin urmare, încearcă să incluzi un astfel de aliment la fiecare masă, treptat. Nu încerca să mănânci același fel de mâncare pentru mai multe zile, ci combină-le în așa fel încât să te bucuri de un gust desăvârșit și sațietate după fiecare masă, în cantități mici și sănătoase.
De asemenea, rezultatele se vor vedea după stabilirea unei rutine alimentare pe care să o ții cu desăvârșire. Începe prin a-ți face un program cu mesele pe care să le iei în fiecare zi, să îți poți obișnui și organismul în acest mod. Evită zahărul rafinat, dulciurile concentrate, făina albă, aditivii alimentari, conservanții sau coloranții alimentari.
3. Viața activă și consumul de apă
De îndată ce te decizi să începi o cură de detoxifiere, consumul de apă și viața activă sunt aspecte importante de luat în calcul, dacă nu le-ai pus pe lista de obiective. Mișcarea ajută la funcționarea normală a organelor interne, previne formarea de depozite toxice în organism și ajută ficatul să aibă o muncă mai ușoară.
Sunt recomandate douăzeci de minute de mișcare în fiecare zi, indiferent de cum sunt făcute (sală, mers pe jos, exerciții acasă, etc.). Hidratarea este la fel de importantă ca sportul, de aceea nu trebuie să uiți de apă în detoxifierea organismului, pe care să o bei mai mult decât o faci de obicei și în funcție de greutatea pe care o ai. Recomandarea, atât în procesul de detoxifiere, dar și în general, este consumul a minimum doi litri de apă pe zi.
Detoxifierea organismului este esențială pentru sănătatea fizică și psihică și o stare generală de bine. Înainte de a începe procesul, asigură-te că ești bine informat despre sănătatea ta, să nu apară alte probleme pe parcurs. Cel mai bine este să ceri sfatul unui medic specialist nutriționist pentru siguranță, dar și rezultate vizibile.