Un control stomatologic periodic are trei etape principale: examinarea și evaluarea stării de sănătate a pacientului, detartrajul și periajul profesional al dinților și oferirea sfaturilor și recomandărilor necesare. Mai jos vei afla ce presupune fiecare dintre acestea.
Examinarea
În primul rând, atunci când mergi la control la clinica LLL Dental, medicul stomatolog va discuta cu tine despre eventualele simptome pe care le-ai observat în ultima perioadă la nivelul cavității orale, despre istoricul tău medical și despre tratamentele medicamentoase pe care le urmezi. Te va examina apoi pentru a verifica starea dinților și gingiilor tale, precum și a țesuturilor și structurilor înconjurătoare. Se va urmări în special:
Depistarea eventualelor carii;
Verificarea obturațiilor, a lucrărilor protetice anterioare;
Evaluarea stării molarilor de minte;
Examinarea gingiilor și verificarea spațiilor dintre acestea și dinți;
Alinierea dinților și caracteristicile mușcăturii;
Depistarea eventualelor semne ale cancerului oral;
Evaluarea nivelului de igienă orală.
Dacă medicul consideră necesar, se pot efectua și radiografii dentare. O radiografie panoramică, de exemplu, va oferi o imagine de ansamblu a întregii cavități orale, inclusiv a structurii osoase din jurul acesteia. Cu ajutorul radiografiilor, pot fi depistate probleme ale căror semne nu pot fi întotdeauna văzute cu ochiul liber, cum ar fi:
Carii interdentare;
Dinți impactați;
Leziuni ale maxilarului;
Abcese;
Chisturi;
Tumori.[4][2][3]
Detartrajul și periajul profesional al dinților
Cea de-a doua etapă principală a controlului stomatologic periodic presupune curățarea atentă a dinților. Asta include, de obicei, un detartraj și un periaj profesional. Rolul acestora este de a îndepărta depozitele de placă bacteriană și tartru de pe dinții tăi. Placa bacteriană este acea peliculă subțire care se formează zilnic pe suprafața dinților. Dacă nu este îndepărtată prin periaj, se întărește și se transformă în tartru, care poate duce la apariția bolii parodontale. Odată apărut, tartrul poate fi îndepărtat doar prin detartraj.[2]
Sfaturi și recomandări
Odată încheiate etapele de examinare și curățare a dinților, medicul stomatolog îți va oferi instrucțiuni suplimentare privind îngrijirea acestora, dacă este necesar (tehnica de periere, folosirea aței dentare etc.). De asemenea, îți va spune cum se prezintă dinții și gingiile tale și dacă este nevoie de investigații suplimentare sau de anumite proceduri pentru a trata eventualele probleme descoperite în timpul controlului. Dacă totul este bine, îți va spune când ar trebui să te programezi pentru un nou control stomatologic de rutină.[4]
Cât de frecvente ar trebui să fie controalele stomatologice periodice
În general, se recomandă să te programezi la un control de rutină o dată la 6 luni. Fiecare pacient este însă diferit. Unele persoane, cum ar fi fumătorii, cele care suferă de anumite afecțiuni stomatologice sau cele care nu acordă igienei orale atenția cuvenită, vor trebui să meargă mai des la control.[4]
Este indicat să-ți contactezi medicul imediat ce observi simptome precum:
Sensibilitate dentară;
Gingii umflate, care sângerează când te speli pe dinți sau folosești ață dentară;
Respirație urât mirositoare persistentă;
Gust neplăcut în gură;
Dificultăți de mestecare.[1]
Controalele stomatologice periodice au un rol foarte important în menținerea sănătății orale. După cum am văzut mai sus, un astfel de control presupune examinarea atentă a cavității orale, urmată de detartraj și de periajul profesional. La final, vei primi recomandările necesare pentru a evita apariția unor probleme dentare sau agravarea celor deja existente. Toate acestea contribuie la menținerea sănătății dinților și gingiilor, așa că nu uita să te programezi periodic la un control stomatologic.
Bibliografie:
“Common Questions about Going to the Dentist – American Dental Association.” Mouthhealthy.org, 2022, www.mouthhealthy.org/en/dental-care-concerns/questions-about-going-to-the-dentist. Accessed 7 July 2022.
“Dental Exam.” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/lab-tests/dental-exam/. Accessed 7 July 2022.
“What to Expect at the Dentist.” WebMD, WebMD, 18 June 2018, www.webmd.com/oral-health/dental-visit-adult. Accessed 7 July 2022.
“Dental Check-Ups.” Patient.info, 24 Feb. 2015, patient.info/oral-dental-care/toothache/dental-check-ups. Accessed 7 July 2022.