Intervențiile chirurgicale sunt întâlnite frecvent în tratarea afecțiunilor cu care oamenii se confruntă periodic. Acestea implică o incizie și o anestezie care reprezintă o adevărată provocare pentru pacienți. De multe ori, oamenii refuză intervențiile chirurgicale din cauza fricii de a fi sub anestezie generală sau de teama că procesul de recuperare va fi dificil. 

Recuperarea este cel mai important proces care are loc după o intervenție chirurgicală deoarece ea are ca scop recăpătarea mobilității zonelor afectate. Procesul de recuperare depinde în totalitate de tipul intervenției și de zona care a fost afectată de traumatism. Respectarea întregului proces va conduce, cu siguranță, spre o vindecare rapidă și sigură a pacientului.

Hernia de disc este una dintre afecțiunile care apar în urma suprasolicitării corpului. Pacienții care se confruntă cu hernia de disc se tem de operația pentru remedierea situației tocmai pentru că nu știu cum va funcționa corpul după intervenție. Foarte multe persoane își fac griji legate de stilul de viață și de job-ul pe care îl au, considerând că abilitățile corpului nu vor mai fi niciodată la fel ca înainte de apariția herniei.   

Este adevărat faptul că operația de hernie de disc necesită o perioadă de recuperare specifică dar acest lucru nu înseamnă că viața pacientului se va schimba radical și acesta va fi nevoit să renunțe la plăcerile sale. Dacă procesul de recuperare este respectat, există șanse foarte mari  ca pacientul să se recupereze complet și să poată face iar ceea ce își dorește fără să își facă griji. 

În ciuda faptului că hernia de disc nu este o afecțiune ușoară, a fost concepută o metodă de tratare a acesteia care implică o procedură foarte simplă și minim invazivă. Procedura poartă denumirea de endoscopie spinală și este cea mai nouă tehnică folosită pentru tratarea herniei lombare sau cervicale. Această nouă tehnică este realizată de clinica Arca Life cu ajutorul celor mai noi tehnologii concepute pentru tratarea rapidă a pacienților. Endoscopia spinală este net superioară metodelor clasice de tratare a herniei și principalul avantaj pe care aceasta îl aduce este faptul că recuperarea este mai rapidă și mai ușoară. 

Foarte multe persoane știau că recuperarea după operația de hernie este grea, neplăcută și de lungă durată. Ei bine, toate aceste aspecte au fost eliminate odată cu apariția endoscopiei, cea care oferă pacientului posibilitatea de a se vindeca foarte rapid și eficient. Fiind o intervenție minim invazivă, pacientul nu are nevoie de spitalizare și se poate întoarce acasă după 24 de ore de la intervenție. În acest fel, recuperarea se va realiza la domiciliu.

Procesul de recuperare începe imediat ce operația a fost finalizată. Primele 2-3 zile acesta va fi nevoit să nu se deplaseze foarte mult pentru că incizia este proaspătă, însă nu îi este interzisă deplasarea. Pacientul se poate mișca ușor prin casă fiind susținut de centura lombară sau gulerul cervical, în funcție de tipul operației. Purtarea centurii sau a gulerului are rolul de a imobiliza zona operată și de a grăbi procesul de vindecare. Centura lombară necesită purtare timp de 2 săptămâni iar gulerul cervical trebuie purtat 1 săptămână. 

Deoarece incizia este foarte mică, durerile resimțite vor fi minime. Pentru acestea se va administra totuși tratament medicamentos pentru ca starea de disconfort resimțită să fie eliminată complet. În același timp, dimensiunea mică a inciziei va permite pacientului să realizeze exerciții fizice moderate care au ca scop recuperarea. Efortul ridicat trebuie evitat pe întreaga perioadă de recuperare însă nu sunt recomandate nici sesiunile de ședere îndelungate. Așadar pacientul poate realiza sesiuni de kinetoterapie însă doar sub supravegherea unui specialist. 

Pacientul trebuie să respecte doar 2 etape care se regăsesc și în tehnicile clasice de tratare a herniei și anume vizita la medic pentru schimbarea pansamentului și vizita la medic pentru scoaterea firelor. Acestea 2 se realizează la 5 respectiv 14 zile de la operație și nu implică durere. 

După endoscopia spinală pacientul se poate recupera complet chiar și după 2 luni de la realizarea intervenției. Totul depinde de modul în care procesul de recuperare este respectat. Este foarte important să avem răbdare și să ne ascultăm corpul pentru ca recuperarea să fie rapidă și eficientă. 

Source