Atunci când pierzi unul sau mai mulți dinți, nu mai este o chestiune estetică, ci întreaga ta dentiție este cea care poate avea de suferit. Ca și în cazul altor tratamente dentare, metodele protetice se dezvoltă și evoluează, astfel cu implanturile dentare poți obține cele mai bune rezultate. Scopul acestui lucru este de a înlocui artificial rădăcina dinților lipsă. În cele mai multe cazuri, implantul dentar este realizat dintr-un aliaj de titan foar§te special, introdus în osul maxilarului în timpul intervenției chirurgicale orale și are un tratament de suprafață care îi permite să stabilească o legătură stabilă cu osul fără țesut conjunctiv.

Concepții greșite despre implanturile dentare

Mulți oameni cred că un implant dentar este un singur dinte artificial complet, când de fapt este doar porțiunea sub formă de șurub din țesutul moale, pe care se află bonturile și o coroană. Implantul dentar în sine nu este așadar vizibil, dar rolul său este foarte important deoarece asigură că proteza poate fi încărcată în același mod ca și dintele original.

De asemenea, este o concepție greșită obișnuită că un implant dentar poate fi utilizat numai dacă se pierde un singur dinte, adică dacă lipsesc dinții izolați. În realitate însă, în funcție de natura și locația dinților lipsă, poate fi o alternativă în multe cazuri și poate fi chiar folosită pentru a trata un maxilar complet lipsit de dinți. 

Implant dentar

Un implant dentar își poate îndeplini funcția în mod corespunzător doar dacă este înconjurat de suficient țesut osos în toate cele trei dimensiuni. Cu toate acestea, cu cât amânăm îngrijirea, riscul pierderii osoase crește. Prin urmare, se efectuează mai întâi o scanare 3D, care permite să se definească exact cantitatea de țesut osos disponibilă și să se planifice tratamentul cu implant personalizat al pacientului. Pe lângă cantitatea de țesut osos, este decisivă și calitatea; este mai dificil de realizat stabilitatea implantului dacă osul este prea moale. 

Nu trebuie să renunți la beneficiile implanturilor dentare chiar dacă nu ai suficiente mase osoase disponibile, deoarece prin procedurile moderne de înlocuire osoasă, această problemă poate fi rezolvată în majoritatea cazurilor. Există, de asemenea, multe variante ale acestui lucru, inclusiv regenerarea osoasă sinusală, regenerarea osoasă a membranei și regenerarea osoasă ghidată. Ori de câte ori este posibil, specialiștii se străduiesc să utilizeze propriul tău țesut osos, ceea ce înseamnă că așchiile osoase sunt obținute din alte zone ale cavității bucale și aplicate pe o zonă cu deficiență osoasă amestecată cu un înlocuitor de os artificial. Apoi este acoperit cu o membrană care îl protejează de influențele externe și pe un timp mediu de vindecare de 6 până la 8 luni, aceasta formează țesut osos sănătos în zona de înlocuire a osului. Acesta este primul pas pentru recăpătarea protezei tale sănătoase. Apoi se poate pune implantul dentar.

Source