In cazul multor pacienti care urmeaza un tratament ordotontic, apar la un moment dat in mintea lor intrebari de genul „Oare voi putea sa-mi tratez caria pe care a observat-o de curand” sau „Am voie sa-mi fac detartraj daca am aparat dentar?”

Haideti sa lamurim genul acesta de intrebari, discutand despre fiecare in parte.

1.Tratarea cariilor dentare

Desi este recomandat ca intainte de aplicarea bracketurilor toate cariile sa fie tratate, apar situatii cand dupa indreptarea dintiilor sunt descoperite carii care nu au fost indentificabile datorita inghesuirii initiale a dintilor.

In aceste situatii medicul ortodont le va trata inlaturand initial arcul (sarma) pentru a putea aplica matricea (separatorul), iar dupa aplicarea obturatiei (plombei) arcul se va pune la loc, continuandu-se astfel tratamentul ortodontic.

2.Detartraj, periaj professional, air-flow

Nu doar ca acestea sunt permise in timpul tratamentului ortodontic, ba chiar sunt recomandate sa se efectueze periodic (o data la 3 luni) doarece pacientul nu are posibilitatea sa isi igienizeze dintii la fel de bine ca inainte de aplicarea aparatului.

Aceste proceduri sunt bine-venite si chiar indicate in timpul tratamentului deoarece pot sa previna aparitia cariilor si a gingivitei.

3. Extractia molarilor de minte

Molarii de minte se pot extrage atat inante cat si in timpul sau dupa incheierea tratamentului ortodontic.

Daca este necesara extragerea molarilor de minte in perioada de tratament ortodontic, aparatul dentar nu va reprezenta un obstacol. Molarii de minte se situeaza in spate, iar exregerea lor nu va fi incomodata de prezenta brackerurile care se afla in partea exterioara a dintilor.

4. Lucrari dentare

Pe parcusul tratamentului ortodontic pot fi realizate numai lucrari dentare provizorii, in cazul celor definitive se va astepta pana la incheierea tratamentului, deoarece ocluzia (muscatura) se modifica la fiecare activare a aparatului dentar.

Daca tehnicianul dentar ar realiza o lucrare dentara pe o situatie ocluzala intermediara, lucrarea nu va mai “musca” corect si, astfel, exista riscul ca ceramica sa se sparga.

5. Implant dentar

Pe parcursul purtarii aparatului dentar este posibila doar inserarea in os a implantului dentar, si numai acolo unde avem certitudinea ca dintii vecini nu isi vor modifica pozitia, astfel incat implantul dentar sa ramana in mijlocul spatiului destinat lui.

Coroana definitiva pe implant nu se realizeaza in intervalul purtarii aparatului dentar fix, din aceleasi motive expuse mai sus (modificarea permanenta a muscaturii odata cu deplasarea dintilor).

Prin urmare, momentul ideal pentru inserarea implantului dentar este cu 4 luni inainte de finalizarea tratamentului ortodontic, in acest interval implantul dentar va avea timp sa se osteointegreze (“prinda” in os), iar imediat dupa inlaturarea bracketurilor sa se realizeze coroana definitiva pe implant.

Vrei sa afli mai multe detalii despre tratamentele dentare? Intra pe https://ortoimplant.ro

Source