O coroana dentara fixata permanent, poate inlocui atat dinti multipli cat si un singur dinte. Coroana dentara fixa ​​poate inlocui intreaga arcada dentara (toti dintii unui anumit maxilar). 

In ambele cazuri vorbim de o proteza fixa, deoarece pacientul nu o poate scoate din gura. Implanturile dentare pot fi folosite si pentru intretinerea protezelor dentare amovibile. Cu ele, pacientul poate scoate singur proteza. In acest caz, bontul are forma unui conector, la care este conectata partea inferioara a protezei amovibile.

Implant dentar – Factori generali de luat in considerare

Planificarea unui implant dentar se concentreaza asupra sanatatii pacientului, a sanatatii locale a mucoasei, a maxilarului, a dimensiunii si locatiei osului maxilarului, a dintilor adiacenti si opusi. Exista unele premise care exclud plasarea implanturilor dentare si altele care cresc riscul de esec al implantului.

Citeste si Tipuri de implanturi dentare: cum il alegi pe cel potrivit pentru tine.

Pacientii cu o igiena dentara precara, fumatorii si diabeticii au un risc mai mare de aparitie a bolii gingiilor. Toate acestea afecteaza implanturile si poate duce la periimplantita. Aceasta la randul sau, creste probabilitatea de respingere a implantului dentar pe termen lung.

De asemenea, utilizarea prelungita a steroizilor, osteoporoza si alte boli care afecteaza oasele, pot creste riscul esecului implantului dentar. Utilizarea medicamentelor bifosfatice utilizate in tratamentul osteoporozei este, de asemenea, luata in considerare, datorita modificarilor structurii osoase care duc la aceasta.

Implant dentar – amplasarea cu succes

Amplasarea cu succes a unui implant dentar ar trebui sa tina cont de stresul pe care il poarta implantul. Deoarece un implant dentar nu este sensibil la presiunea muscaturii, spre deosebire de un dinte viu, se obtine mai multa presiune.

Pentru a compensa acest lucru, amplasarea implanturilor dentare trebuie sa distribuie aceste forte de compresie crescute, de-a lungul protezelor care sustin dintii. Stresul care este concentrat intr-un singur loc, poate duce la ruperea unei puntii, a unei componente a implantului sau la pierderea osului adiacent implantului dentar.

Amplasarea finala a unui implant dentar se bazeaza pe factori biologici (tipul osos, structuri vii, sanatate) si mecanici. Implanturile dentare plasate intr-un os mai sanatos, cum ar fi osul din fata maxilarului inferior, este mai putin probabil sa cada in comparatie cu un implant plasat intr-un osul din spatele maxilarului, cu o densitate mai mica.

Persoanele care scrasnesc din dinti cresc presiunea asupra implanturilor si probabilitatea ca implantul dentar sa cada. Stabilitatea unui implant dentar depinde de procesul biologic de osteointegrare.

Incarcarea implantului in timpul procesului biologic de osteointegrare poate duce la miscare, iar aceasta din urma interfereaza cu procesul de osteointegrare si creste probabilitatea esecului implantului dentar. Din acest motiv, se considera ca este nevoie de o perioada de 3 pana la 6 luni pentru procesul de integrare, dupa care se pot pune dintii permanenti pe implanturi.

Source