La ora actuală, fiecare antreprenor care își dorește să desfășoare activități economice are nevoie de o formă legală, respectiv o firmă. Din punct de vedere tehnic, acesta este instrumentul optim pentru desfășurarea activităților economice alături de partenerii de afaceri și clienții, astfel încât să te poți bucura de rezultatele dorite în cel mai scurt timp. Chiar dacă te afli la primul proces de infiintare firma, nu este un motiv de panică – poți oricând să apelezi la o firmă de consultanță, care va demara întregul proces pentru tine și va face ca toată această activitate să fie îndeplinită în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, poți oricând să urmezi procedeul de unul singur, având la dispoziție cel mai bun ghid pentru infiintare firme!

  1. De ce este important să știi ce este o firmă?

În momentul în care te decizi să îți desfășori activitatea economică în acord cu limitele legale, ai nevoie de un instrument corespunzător care să vină în ajutorul tău. Din perspectiva legală, vorbim aici despre o firmă, respectiv modalitatea de organizare prin care poți plăti impozite și contribuții statului pe activitatea pe care o desfășori. Mai mult decât atât, reprezintă liantul ideal de care ai nevoie pentru a relaționa cu partenerii de afaceri și cu clienții.

La ora actuală, ai de ales între diverse tipuri de firme, în funcție de caracteristicile afacerii tale. Vorbim aici despre persoană fizică autorizată, societate cu răspundere limitată, întreprinderea individuală, societate cu răspundere limitată administrată de un debutant, întreprindere familială, societatea pe acțiuni sau chiar un ONG. Important de menționat este și faptul că opțiunile cele mai populare din țara noastră rămân PFA-urile și SRL-urile, întrucât pun la dispoziție un nivel crescut de flexibilitate și ușurință în înființare.

  • Care sunt opțiunile disponibile atunci când vine vorba despre înființarea firmei?

Oricând ești pe punctul de a începe procesul de inregistrare firma, este indicat să știi care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție. În funcție de timpul și efortul pe care ești dispus să îl investești în această direcție, ai la dispoziție posibilitatea de a urma întregul proces de unul singur sau chiar să apelezi la o firmă de consultanță specializată.

Firmele de consultanță sunt binevenite în cazul persoanelor care urmează procesul de inregistrare firme pentru prima oară. Nici nu este de mirare, întrucât o astfel de firmă vine în ajutorul tău în ceea ce privește relaționarea cu instituțiile statului. Atunci când nu ai o altă persoană care să te ghideze, poți practic să iei legătura cu o firmă de consultanță care să te îndrume și care să realizeze toate etapele pentru tine.

O altă opțiune este să demarezi întregul proces de unul singur, în special dacă nu ești la prima firmă pe care o înregistrezi. Așa cum este de așteptat, varianta este mai puțin costisitoare din perspectivă financiară, însă va necesita mai mult timp și efort din partea ta.

  • Cum îmi pot rezerva denumirea firmei?

Indiferent că optezi pentru infiintare SRL sau infiintare PFA, este demn de menționat faptul că îți poți rezerva denumirea firmei direct la ONRC. Conform specialiștilor, este indicat să verifici disponibilitatea numelui și la ROTLD, precum și să ai la dispoziție alte câteva nume adiționale, în cazul în care primele sunt deja înregistrate de altă firme.

Din primul moment în care denumirea firmei tale este înregistrată și rezervată, te bucuri de faptul că denumirea nu va putea fi luată de orice altă firmă sau antreprenor.

  • Asigură-te că ai sediul social al firmei

Sediu social reprezintă locul în care vei primi corespondența pe toată durata de viață a firmei tale. Tocmai de aceea, este important să alegi un loc la care ai acces și în care te simți bine, pe termen lung. Poți fie să alegi din proprietățile tale personale, fie să închiriezi unul, în funcție de preferințele tale. Important de menționat este și faptul că sediul social care este integrat într-un bloc are nevoie de un accept din partea Asociației de Proprietari.

Toate aceste sfaturi și recomandări au rolul de a veni în ajutorul tău în ceea ce privește procesul de înființare firmă. Asigură-te că ai toate aceste elemente la îndemână, astfel încât să scapi de orice provocare și neplăcerea cauzată sau întâlnită pe acest drum!

Source