Ce este rezonanta magnetica nucleara?

Rezonanta magnetica nucleara, cunoscuta si drept RMN, reprezinta o metoda imagistica utilizata in medicina in special cu scop de diagnostic. Aceasta presupune folosirea unor campuri magnetice si a unor unde radio pentru vizualizarea organelor interne si a tesuturilor organismului uman. Cu ajutorul acestei investigatii se pot obtine imagini clareale diferitelor regiuni corporale, jucand un rol important nu doar in diagnostic, ci si in observarea evolutiei unei boli sau a evoluarea eficientei unui tratament.
rezonanta magnetica nucleara
Analiza prin rezonanta magnetica nucleara este rapida, non-invaziva, nedureroasa,  si atraumatica pentru pacient. Ea difera de tomografia computerizata prin faptul ca nu se folosesc radiatii X sau radiatii ionizante.

Rezonanta magnetica nucleara este fenomenul fizic ce presupune crearea unui camp magnetic in jurul pacientul, iar impreuna cu undele radio acesta va modifica alinierea atomilor de hidrogen din organism. La revenirea la pozitiile initiale, atomii trimit semnale radio identificabile, pe care un computer le va capta si analiza. Computerul va transforma acele semnale in imagini bi- sau tridimensionale folosind o formula matematica. Astfel, pe monitorul aparatului va aparea imaginea regiunii corpului ce este supusa examinarii.

La ce va poate fi utila aceasta investigatie?

Rezonanta magnetica nucleara este o tehnica folosita adeseori n spitale si clinici pentru despistarea a diverse boli si pentru evaluarea prognosticului lor, avand o varietate de utilizari. Aceasta este utila mai ales pentru:

Boli ale sistemului nervos;

Afectiuni oncologice (cancer), ajutand depistarea tumorilor;

Boli ale sistemului cardiovascular – cardiomiopatii, ischemii miocardice, miocarditele, boli vasculare;

Boli ale sistemului musculo-scheletic – rupturi de ligamente sau de menisc, boli articulare (artrita), defecte ale coloanei vertebrale, tumori ale tesuturilor moi.

Cum ar trebui sa va pregatiti pentru o investigatie prin rezonanta magnetica nucleara?

Inainte de aceasta investigatie, medicul va va solicita, de obicei, sa evitati consumul de alimente cu minim 3 ore inainte. Veti fi nevoit sa dati jos orice obiect din metal pe care le aveti asupra dumneavoastra, precum agrafele, ochelarii de vedere, bijuteriile sau ceasul.

In anumite cazuri, este posibil ca medicul sa recomande administrarea unei substante de contrast pentru a obtine imagini mai clare ale structurilor interne de interes. Daca medicul nu va ofera alte recomandari suplimentare, va puteti rutina obisnuita fara problema.

Source