Imagistica prin RMN, cunoscuta si sub denumirea de tomografie prin rezonanta magnetica (TRM), reprezinta o tehnica non-invaziva de imagistica medicala utilizata in scop de diagnostic. Scanerele RMN formeaza imagini ale diferitelor parti ale corpului utilizand campuri magnetice, unde radio si gradienti de camp. Cu ajutorul acestei tehnici se poate investiga corpul uman atat din punct de vedere anatomic (structural), cat si din punct de vedere fiziologic (procesele functionale).

RMN

Rezonanta magnetica nucleara se diferentiaza de tomografia computerizata prin faptul ca aceasta nu implica utilizarea de raze X sau radiatii ionizante. RMN-ul este o tehnica frecvent utilizata in spitale si clinici medicale cu scopul depistarii si urmaririi evolutiei anumitor afectiuni.

Cum functioneaza aparatul de RMN?

Aparatul de rezonanta magnetica nucleara prezinta o forma cilindrica si dimensiuni mari. Pacientul se va afla intins pe o masa in interiorul cilindrului, iar in jurul sau se va crea un camp magnetic puternic. Cu ajutorul undelor radio, campul magnetic modifica alinierea atomilor de hidrogen in organism. La revenirea la pozitia intiala, atomii trimit semnale radio ce vor fi captate si analizate de un computer ce le va transforma intr-o imagine 2D sau 3D printr-o formula matematica. In acest mod, pe ecranul aparatului va aparea imaginea unui organ sau a unei parti a corpului.

Principalele utilizari ale imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara

Rezonanta magnetica nucleara are o gama larga de utilizari in diagnosticul medical. Aparatul de RMN se utilizeaza in special in caz de:

  • Afectiuni cerebrale (tumori, accidente vasculare cerebrale)
  • Afectiuni cardiovasculare (ischemii miocardice, cardiomiopatii, miocardite, boli vasculare)
  • Afectiuni musculo-scheletice (afectiuni ale coloanei vertebrale, rupturi de menisc sau ligamente, tumori ale tesuturilor moi, artrita sau alte boli articulare)
  • Afectiuni oncologice (cancerul)

Pregatirea pentru o testare RMN

In general, medicul va va solicita sa nu consumati alimente cu cel putin 3 ore inainte de testarea RMN. Inainte de a fi testat veti fi nevoit sa va dati jos orice obiect ce contine metal (precum bijuteriile). Medicul va va oferi toate indicatiile necesare, iar in cazul in care acesta nu va face recomandari suplimentare, va puteti urma rutina zilnica. Uneori, investigatiile pot necesita administrarea orala sau injectarea unor substante de contrast ce ajuta la obtinerea unor imagini mai clare ale organelor.

Clinica RomGerMed va ofera servicii de acest gen utilizand un aparat de RMN ultraperformant prin intermediul carora veti obtine imagini foarte clare intr-un timp eficient si la un pret accesibil!

The post Ce este rezonanta magnetica nucleara (RMN)? appeared first on Live Press.

Source